Με ψήφους-ρεκόρ ο Κ. Τασούλας νέος Πρόεδρος της Βουλής

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 11:38

Με ψήφους-ρεκόρ ο Κ. Τασούλας νέος Πρόεδρος της Βουλής

Με φανερή ονομαστική ψηφοφορία για πρώτη φορά και με ευρύτατη πλειοψηφία 283 ψήφων εξελέγη ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο νέος ΠτΒ ευχαρίστησε καταχειροκροτούμενος τους βουλευτές για την άκρως τιμητική και γενναιόδωρη όπως είπε αποδοχή. 

Ο  διάδοχος του κ. Νίκου Βούτση έσπασε κάθε ρεκόρ καθώς εκτός από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τον υπερψήφισαν οι 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 22 του Κινήματος Αλλαγής, οι 10 της Ελληνικής Λύσης και οι 9 βουλευτές του ‘ΜέΡΑ25’. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν παρόν.  Δεν ψήφισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος λόγω της επίσημης επίσκεψης στις ΗΠΑ δεν έχει ορκιστεί ακόμα ενώ από την ΚΟ του Συριζα απουσίαζαν η κ. Εφη Αχτσιόγλου και ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο νέος ΠτΒ ο οποίος χθες μάλιστα γιόρτασε τα γενέθλιά του όπως αποκάλυψε σε πηγαδάκι με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, (έκλεισε τα εξήντα) είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων το 2000.

Διετέλεσε δήμαρχος Κηφισιάς (1994-1998). Προηγουμένως εξελέγη στις δημοτικές εκλογές του 1990 δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα (1981-1990) και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990). Διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από τον Οκτώβριο του 1990 έως τον Σεπτέμβριο του 1993. Επίσης ήταν συντάκτης του περιοδικού "Βιομηχανική Επιθεώρηση" ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Αθήνας. Τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο του 1997 επισκέφθηκε τις Η.Π.Α. προσκεκλημένος της Αμερικανικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων νέων Ευρωπαίων πολιτικών.

Μετά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην εκλογή Προέδρου της Βουλής μετά τις πρόσφατες αλλαγές του Κανονισμού (παλαιότερα ήταν μυστική), θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες για τους Αντιπρόεδρους της Βουλής οι οποίοι προτείνονται από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα και εκλογή Κοσμητόρων. Οι τρεις Αντιπρόεδροι της Βουλής από τη ΝΔ είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Αθανάσιος Μπούρας. Από τον Συριζα ο κ. Δ. Βίτσας, από το Κίνημα Αλλαγής ο Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος, και από το ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης. Το ‘ΜέΡΑ25’ όρισε την Σοφία Σακοράφα και η ‘Ελληνική Λύση’ τον Απόστολο Αβδελά.

Η Βουλή θα ολοκληρώσει τις εκλογικές διαδικασίες με την εκλογή των νέων Επιτροπών της η οποία αναμένεται να γίνει την Τρίτη καθώς θα προηγηθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση μετά το τέλος των Προγραμματικών Δηλώσεων.

Οι Προγραμματικές δηλώσεις, κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, θα ξεκινήσουν το Σάββατο το απόγευμα με ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα τα μεσάνυχτα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ενδιαμέσως θα παρουσιάσουν τις προγραμματικές δηλώσεις οι υπουργοί και ενδεχομένως και κάποιοι υφυπουργοί, ενώ πρόθεση του νέου ΠτΒ είναι να μιλήσουν πολλοί βουλευτές.

Ο σχηματισμός των νέων Επιτροπών της Βουλής την Τρίτη θα δώσει την δυνατότητα της κατάθεσης του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις αλλαγές στην λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, το άσυλο και άλλες διατάξεις. Ενώ πριν κλείσει η Βουλή για το διάστημα 12-21 Αυγούστου αναμένεται να κατατεθεί και ένα ακόμα σχέδιο νόμου το οποίο θα περιέχει τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250