Ομπάμα: «Τέσσερα χρόνια ακόμη»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 08:09

Ομπάμα: «Τέσσερα χρόνια ακόμη»

Με το σύνθημα «μπροστά» ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τους Αμερικανούς «άλλα τέσσερα χρόνια» στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, και έπειτα από μία σκληρή αναμέτρηση κέρδισε το στοίχημα εξασφαλίζοντας την παραμονή του στοn Λευκό Οίκο.



«Αυτό έγινε χάρη σ' εσάς. Σας ευχαριστώ», έγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στον λογαριασμό του στο Twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κερδίζει τις προεδρικές εκλογές.

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στο Ιλινόι του Σικάγο. Λίγο μετά τις 6:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) το CNN και τα περισσότερα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα «ανακήρυξαν» τον Ομπάμα νικητή έπειτα από μία εκλογική βραδιά που κράτησε την Αμερική και τον κόσμο όλο με κομμένη την ανάσα εξαιτίας της οριακής μάχης που δόθηκε σε πολιτείες-κλειδιά.

Στη Φλόριντα, την πολυπληθέστερη Πολιτεία των ΗΠΑ που δίνει 29 εκλέκτορες στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 50% έναντι 49% για τον Ρόμνεϊ.

Το Οχάιο ψήφισε Ομπάμα

Τα αποτελέσματα του Οχάιο είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού ποτέ ένας ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν έφθασε στον Λευκό Οίκο χωρίς να νικήσει στο Οχάιο.

Στην αμφίρροπη Πολιτεία του Οχάιο, σχεδόν τα δύο τρία εκείνων που ψήφισαν πριν από τις σημερινές εκλογές επέλεξαν τον Ομπάμα, ενώ το ίδιο ποσοστό επέλεξε τον Ρόμνεϊ από εκείνους που ψήφισαν την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με τα έξιτ πολς.

Οι ψηφοφόροι χαμηλού εισοδήματος στο Οχάιο επέλεξαν τον Ομπάμα με αναλογία δύο προς ένα.

Αποτελέσματα

Πολιτεία

Ομπάμα

Ρόμνεϊ

Αλαμπάμπα

 Ναι (9)

Αλάσκα (3)

Αριζόνα

 Ναι (11)

Αρκάνσο

Ναι (6)

Καλιφόρνια

 Ναι (55)

Κολοράντο

 Ναι (9)

Κονέκτικατ

Ναι  (7)

Ντέλαγουερ

Ναι (3)

Ουάσινγκτον DC

Ναι (3)

Φλόριντα (29)

Τζόρτζια

Ναι (16)

Χαβάη

 Ναι (4)

Αϊνταχο

 Ναι (4)

Ιλινόι

Ναι (20)

Ιντιάνα

Ναι (11)

Αϊοβα

 Ναι (6)

Κάνσας

 Ναι (6)

Κεντάκι

Ναι (8)

Λουιζιάνα

 Ναι (8)

Μεην

Ναι (4)

Μέριλαντ

Ναι (10)

Μασαχουσέτη

Ναι (11)

Μιτσιγκαν

 Ναι (16)

Μινεσότα

 Ναι (10)

Μισισιπή

 Ναι (6)

Μιζούρι

 Ναι (10)

Μοντάνα

 Ναι (3)

Νεμπράσκα

 Ναι (5)

Νεβάδα

 Ναι (6)

Ν. Χάμσάιρ

 Ναι (4)

Ν. Τζέρσι

 Ναι (14)

Ν. Μέξικο

 Ναι (5)

Νέα Υόρκη

 Ναι (29)

Β. Καρολίνα

 Ναι (15)

Βόρεια Ντακότα

 Ναι (3)

Οχάιο

 Ναι (18)

Οκλαχόμα

Ναι (7)

Ορεγκον

 Ναι (7)

Πενσιλβάνια

 Ναι (20)

Ρόουντ Αϊλαντ

Ναι (4)

Ν. Καρολίνα

 Ναι (9)

Ν. Ντακότα

 Ναι (3)

Τενεσί

Ναι (11)

Τέξας

 Ναι (38)

Γιούτα

 Ναι (6)

Βερμόντ

Ναι (3)

Βιρτζίνια

 Ναι (13)

Ουάσινγκτον

 Ναι (12)

Δ. Βιρτζίνια

Ναι (5)

Ουισκόνσιν

 Ναι (10)

Γουαϊόμινγκ

 Ναι (3)

Σύνολο

303

203

Ο μαγικός αριθμός 270

Οποιος φτάσει στους 270 εκλέκτορες κατακτά τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει 303, ο Μιτ Ρόμνεϊ 203.

Μάχη στο νήμα στις Πολιτείες-κλειδιά
Στο νήμα κρίνεται η μάχη σε δύο Πολιτείες-κλειδιά, το Οχάιο και τη Φλόριντα, την πολυπληθέστερη από τις κρίσιμες Πολιτείες. Το CNN στην πρόβλεψή του έχει δώσει ισοπαλία (49-49%) στη Φλόριντα.

  • Οχάιο (18 εκλέκτορες). Στο 88% των εκλογικών τμημάτων προηγείται ο Ομπάμα με 50% έναντι 49% για τον Μιτ Ρόμνεϊ.
  • Φλόριντα (29 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 50% έναντι 49% για τον Ρόμνεϊ.
  • Κολοράντο (9 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 77% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 50% έναντι 47% για τον Ρόμνεϊ.

Η εξίσου κρίσιμη Πολιτεία του Μίσιγκαν «βάφτηκε» μπλε – οι 16 εκλεκτορικές ψήφοι του Μίσιγκαν ήταν ιδιαιτέρως σημαντικές για τον Ομπάμα, ο οποίος επικεντρώθηκε ιδιαίτερα κατά την προεκλογική του εκστρατεία στην υποστήριξη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έχει τη βάση της στη μεσοδυτική Πολιτεία.

Eντεκα οι Πολιτείες-κλειδιά
Οι κάλπες άρχισαν να κλείνουν σταδιακά από την Ανατολική Ακτή (σε Κεντάκι και Ιντιάνα, 1:00 ώρα Ελλάδος). Ακολούθησαν τα εκλογικά τμήματα. Στις 2:00 (ώρα Ελλάδος) η εκλογική διαδικασία στις ανατολικές ΗΠΑ ολοκληρώθηκε· οι κάλπες έκλεισαν σε Τζόρτζια, Βερμόντ, Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια.

Στη Βιρτζίνια (ιστορικά συντηρητική Πολιτεία-κλειδί που ψήφισε υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008) οι προβλέψεις «δίνουν» μάχη στο νήμα μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ.

Στις 2:30 (ώρα Ελλάδος) έκλεισαν οι κάλπες στο Οχάιο και τη Βόρεια Καρολίνα, Πολιτείες-κλειδιά με «μαγικό» αριθμό εκλεκτόρων, καθώς και στη Δυτική Βιρτζίνια. Κανένας Ρεπουμπλικανός δεν έφθασε ποτέ στον Λευκό Οίκο χωρίς να νικήσει στο Οχάιο, και τα exit poll δίνουν τώρα ισοπαλία των δύο υποψηφίων στην πλέον καθοριστική Πολιτεία για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) έκλεισαν οι κάλπες στις εξίσου κρίσιμες Πολιτείες της Φλόριντα και του Νιου Χάμσαϊρ.

Για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου απαιτείται ο «μαγικός αριθμός» των 270 εκλεκτόρων. Η βαρύτητα της κάθε Πολιτείας κρίνεται από τον αριθμό των περιφερειών στο Κογκρέσο.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα άρχισαν από τις 2:00 (ώρα Ελλάδος) να μεταδίδουν προβλέψεις για τις Πολιτείες όπου έχουν κλείσει οι κάλπες, με διαρκή ροή χρησιμοποιώντας τα πρώτα αποτελέσματα σε συνδυασμό με exit poll.

Στους Ρεπουμπλικανούς ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει προ των εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν εξασφαλίσει τον έλεγχο της 435μελούς Βουλής κατά τις εκλογές το 2010, κατακτώντας 25 έδρες περισσότερες από τους Δημοκρατικούς.

Στις εκλογές για την ανανέωση του ενός τρίτου των εδρών της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι ηττώνται σε δύο βορειο-ανατολικές Πολιτείες, στο Μέιν και το Κονέκτικατ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρώην κυβερνήτης του Μέιν Ανγκους Κινγκ επικρατεί του δημοκρατικού και του ρεπουμπλικανού αντιπάλων του και θα αντικαταστήσει την ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου, που αποσύρθηκε από τη κούρσα.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος Κρίστοφερ Μέρφι επικρατεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο Κονέκτικατ, της ρεπουμπλικανής Λίντα Μέρφι, μετά την αποχώρηση του ανεξάρτητου Τζο Λίμπερμαν, ο οποίος ψήφιζε μαζί με την δημοκρατική πλειοψηφία.

Η δημοκραιτκή υποψήφια Ελίζαμπεθ Γουόρεν εξασφαλίζει την έδρα της Μασαχουσέτης απέναντι στον ρεπουμπλικανό Σκοτ Μπράουν, την οποία κατείχε ο Τεντ Κένεντι.

Στο Μισούρι, η δημοκρατική γερουσιαστής Κλερ ΜακΚάσκιλ διατηρεί την έδρα της, απέναντι στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τοντ Έικιν, ο οποίος είχε προκαλέσει κατακραυγή μιλώντας για τον «πραγματικό βιασμό».

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε δηλώσει ότι η εγκυμοσύνη έπειτα από «πραγματικό βιασμό» είναι κάτι πολύ σπάνιο, διότι το σώμα της γυναίκας «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να το εμποδίσει».

Οι ψηφοφόροι στη Μασαχουσέτη εξέλεξαν τον Δημοκρατικό Τζόζεφ Κένεντι ΙΙΙ στο Κογκρέσο, στέλνοντας ένα ακόμα μέλος της πολιτικής δυναστείας στην Ουάσινγκτον.

Ελληνοαμερικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Οι Ελληνοαμερικανοί Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου») επανεκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, επανεκλέγεται η Νίκη Τσόνγκα (Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, σύζυγος του αείμνηστου Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόνγκα).

Νικητής στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση είναι και ο σταθερός υποστηριχτής των ελληνικών θέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επανεκλέγεται στη θέση που κατέχει στη Γερουσία από την Πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ.

Θέση στη Γερουσία διεκδικεί από την Πολιτεία Νεβάδα η Δημοκρατική βουλευτής Σέλι Μπέρκλεϊ, ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη. Εάν τελικά δεν εκλεγεί η Μπέρκλεϊ, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας γερουσιαστής ελληνικής καταγωγής μετά την αποχώρηση της Ρεπουμπλικανής Ολυμπίας Σνόου, η οποία δεν έθεσε υποψηφιότητα στις χθεσινές εκλογές.

Ακόμη δεν έγιναν γνωστά τα αποτέλεσμα για την ελληνικής καταγωγής Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική από τη Νεβάδα), η οποία διεκδικεί θέση στη Βουλή, ενώ έχασαν οι υποψήφιοι ομογενείς για τη Βουλή, Τζον Αρβανίτης (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Τζέιμς Κάργας (Δημοκρατικός από το Τέξας).

Στη Νέα Υόρκη επανεκλέγεται η δημοκρατική βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου» στη Βουλή).

Σε πολιτειακό επίπεδο αναμένεται να εκλεγούν ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης, ενώ για την πολιτειακή Βουλή της ίδιας Πολιτείας η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή, Νικόλ Μαλλιωτάκη.

TO BHMA




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250