Στ’ ανοιχτά του Καστελόριζου το «Γιαβούζ» – Σχέδιο «Λερναία Υδρα» από το ΠΝ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019 23:30

Στ’ ανοιχτά του Καστελόριζου το «Γιαβούζ» – Σχέδιο «Λερναία Υδρα» από το ΠΝ

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες. Οι ΕΔ πάντως βρίσκονται σε ετοιμότητα και είναι αποφασισμένες να απαντήσουν σε όποια πρόκληση λάβει χώρα.

Το πλωτό γεωτρύπανο YAVUZ εδώ και λίγη ώρα πλέει στ’ ανοιχτά από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης συνοδεία των πολεμικών πλοίων του το συνοδεύουν, μιας φρεγάτας και μιας κορβέτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κοντινή απόσταση παρακολουθεί κατά πόδας την παραμικρή κίνηση, Πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού ενώ την ίδια στιγμή στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει παρουσία κι άλλων πολεμικών πλοίων που βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή, αναφέρει το hellasjournal.com

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι το «Yavuz» θα επιχειρήσει γεώτρηση στο βορειοανατολικό τμήμα της Κύπρου. ‘Η Άγκυρα έχει προγραμματίσει την έναρξή της στις αρχές Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, η γεώτρηση θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα φτάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.

Τσίπρας: Να μην σκεφθεί καν η Τουρκία γεώτρηση στο Καστελόριζο

Να μην σκεφθεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο προειδοποιεί την Άγκυρα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σημειώνει πως η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ 3.

Με αποτέλεσμα την ξεκάθαρη, σαφή και αυστηρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, «που είναι μια μεγάλη εθνική διπλωματική νίκη της Ελλάδας και της Κύπρου».

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Σε πλήρη ετοιμότητα για ολόκληρο το καλοκαίρι θα βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) λόγω της ανησυχίας για την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεδομένων των πληροφοριών που καταφθάνουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τους τελευταίους μήνες, αλλά και της τουρκικής δημόσιας διπλωματίας, στην Αθήνα η ανησυχία επικεντρώνεται στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου.

Την εντολή για υψηλές διαθεσιμότητες στον Στόλο καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους, σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο σχεδιασμό στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), έχει συνοδεύσει η ενεργοποίηση σειράς σχεδίων για την αντιμετώπιση πιθανής τουρκικής κίνησης για γεώτρηση ή σεισμική έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Ενα από αυτά τα σχέδια που υπάρχουν στο Αρχηγείο του Στόλου είναι η «Λερναία Υδρα», ενώ το ΓΕΝ σε συντονισμό με το ΓΕΕΘΑ εμπλουτίζει τα σενάρια αντίδρασης του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) έναντι πιθανής τουρκικής πρωτοβουλίας. Η γκάμα των σεναρίων είναι μεγάλη, όπως άλλωστε και οι πιθανότητες εξέλιξης των τουρκικών κινήσεων, αναφέρει ο Β. Νέδος για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Τα ελληνικά σχέδια είναι κατά βάση ναυτικά, καθώς οι Τούρκοι χρησιμοποιούν ερευνητικά πλοία σε πρώτο στάδιο και πλωτά γεωτρύπανα σε δεύτερο προκειμένου να προβάλουν τις αξιώσεις τους, ωστόσο, περιλαμβάνουν τη συμμετοχή εναέριων και άλλων μέσων. Ως εκ τούτου, πιθανή ελληνική αντίδραση θα προσομοιάζει σε μια «Λερναία Υδρα plus».

Ευλόγως καμία λεπτομέρεια για αυτά τα σχέδια δεν είναι γνωστή έξω από τους πολύ στενούς επιτελικούς κύκλους που ασχολούνται με αυτά.

pentapostagma.gr


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250