Ξανά ο Ομπάμα νικητής του debate – Ρομνεϊ:Μη γίνουμε Ελλάδα (VIDEO)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 08:25

Ξανά ο Ομπάμα νικητής του debate – Ρομνεϊ:Μη γίνουμε Ελλάδα (VIDEO)

Ξανά επιθετικός, ο Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής και του τελευταίου debate κόντρα στον Μιτ Ρόμνεϊ. Άλλωστε, η εξωτερική πολιτική ήταν το «καλό χαρτί» του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «χτύπησε» τα λάθη και τις... γκάφες που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο αντίπαλός του. «Χαίρομαι που λέτε ότι η Αλ Κάιντα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Πριν λίγο καιρό λέγατε ότι είναι η Ρωσία», ήταν το πρώτο... καρφί. Το δεύτερο ήταν ακόμη πιο αστείο...

Όταν ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει λιγότερα πλοία απ' ό,τι το 1916, ο Ομπάμα ξεστόμισε, ίσως, την πιο αξιομνημόνευτη ατάκα της βραδιάς. «Κυβερνήτα, έχουμε επίσης λιγότερα άλογα και ξιφολόγχες, γιατί η φύση του στρατού έχει αλλάξει»...

Κάπως έτσι αλλά και εξαιτίας της συνολικής παρουσίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο μεγάλος νικητής του τρίτου και τελευταίου debate πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε 48% και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος 40%.
Ακόμη πιο καθαρή νίκη του Ομπάμα «είδαν» όσοι ψήφισαν στη δημοσκόπηση του CBS News: Ομπάμα 53%, Ρόμνεϊ (23%).

Μπορεί θέμα του debate να ήταν η εξωτερική πολιτική, αλλά μεγάλη απούσα από τη συζήτηση των 90 λεπτών ήταν η Ευρώπη. Η μόνη φορά που αναφέρθηκε ευρωπαϊκό κράτος, ήταν όταν ο Μιτ Ρόμνεϊ αναφέρθηκε (για δεύτερη συνεχόμενη φορά) στην Ελλάδα. Κάθε υποψήφιος είχε δυο λεπτά χρόνο, στο τέλος, να απευθυνθεί στους πολίτες. Ο Μιτ Ρόμνεϊ είπε ότι θέλει να φτιάξει την οικονομία της χώρας, η οποία στο τέλος της 4ετίας Ομπάμα έχει 20 τρισ. δολάρια χρέος θα... βαίνει να γίνει Ελλάδα!

Ο Ομπάμα κατάφερε να δείξει τον Ρόμνει ως ανεπαρκή και αναποφάσιστο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. "Κάθε φορά που εκφράζετε μία άποψη, κάνετε λάθος", δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας ξανά το «χαρτί» της αποχώρησης από το Ιράκ, όπως είχε υποσχεθεί πριν την εκλογή του το 2008: "Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ, αν και δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής. Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάντοτε στρατιώτες στο Ιράκ".

"Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα έλεγε κανείς ότι θέλετε να εισαγάγετε πολιτικές της δεκαετίας του ΄80", σχολίασε ειρωνικά ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό από τον Μιτ Ρόμνεϊ της Ρωσίας ως του μεγαλύτερου εχθρού των ΗΠΑ και κάνοντας λόγο για απομεινάρια του ψυχρού πολέμου.

"Αρχικά είπατε ότι δεν πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε. Τώρα λέτε ίσως, εξαρτάται, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά στέλνετε και μπερδεμένα μηνύματα στους στρατιώτες μας και στους συμμάχους μας, τού είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρόμνεϊ έπρεπε να κάτι να... απαντήσει. Συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν αλλά "δεν θα τα καταφέρουμε μόνο με τους σκοτωμούς".

"Όσο θα είμαι πρόεδρος, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο", απάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι, εάν το Ισραήλ δεχθεί επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό του.

https://www.youtube.com/watch?v=oAJiovQZcZ8

newsit




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250