Η Τουρκία προσγείωσε συριακό αεροσκάφος στην Άγκυρα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 00:30

Η Τουρκία προσγείωσε συριακό αεροσκάφος στην Άγκυρα

Αναγκαστική προσγείωση στην Άγκυρα μετά από απαίτηση των τουρκικών Αρχών πραγματοποίησε συριακό επιβατικό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα στη Δαμασκό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών εξηγεί έλαβε πληροφορίες ότι το αεροσκάφος μετέφερε «μη πολιτικό φορτίο».

Η έρευνα έδειξε ότι δεν υπήρχαν όπλα αλλά 12 κιβώτια με επικοινωνιακό εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, μετέδωσε το CNNTurk.

Στο αεροσκάφος, που συνόδευσαν στο αεροδρόμιο μαχητικά αεροσκάφη, βρίσκονταν 37 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες. Όλοι φιλοξενήθηκαν από τις τουρκικές Αρχές και δεν αναφέρονται συλλήψεις.

Επί του ζητήματος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι το αεροσκάφος μπορεί να μετέφερε «υλικό που παραβιάζει του κανόνες της πολιτικής αεροπορίας». Η έρευνα, πρόσθεσε, ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο

Το υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στον συριακό εναέριο χώρο διακόπηκαν «γιατί δεν είναι πλέον ασφαλής». Τουλάχιστον ένα τουρκικό αεροσκάφος με προορισμό την Σαουδική Αραβία αναγκάστηκε να επιστρέψει παρά να διασχίσει τον συριακό χώρο.

Οι σχέσεις των δύο χωρών –που στο κοντινό παρελθόν είναι στενές– επιδεινώθηκαν δραματικά λόγω του βομβαρδισμού από συριακές δυνάμεις τουρκικής πόλης στη μεθόριο με τη Συρία με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ανθρώπων.

Σε άλλες τρεις με τέσσερις περιπτώσεις έπεσαν οβίδες σε τουρκικό έδαφος με την Άγκυρα να απαντά και αυτή με τον ίδιο τρόπο· κανένας δεν τραυματίστηκε σε αυτά τα επεισόδια.

Πηγή: in.gr