Στην Alpha Bank περνά η Emporiki

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 09:03

Στην Alpha Bank περνά η Emporiki

Της Ειρήνης Σακελλάρη Στην Alpha Bank περνά η Εμπορική. Οι Γάλλοι δεν θα διατηρήσουν ποσοστό στο νέο σχήμα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Alpha Bank αποτελεί την οριστική επιλογή της Credit Agricole για την Emporiki Bank και οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σήμερα στις 8.00 π.μ. θα συγκληθεί το Εxecutive Committee της Εμπορικής, στο οποίο και θα ανακοινωθεί πως η μητρική Credit Agricole ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική συμφωνία.

Όπως είχε ήδη γράψει η «Η» με δεδομένο ότι οι προσφορές έληγαν στις 30 Σεπτεμβρίου, η λήψη της απόφασης του γαλλικού ομίλου μέσα στο Σαββατοκύριακο φάνταζε αρκετά πιθανή.

Η συμφωνία του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού με τον ελληνικό όμιλο θεωρείται καθοριστική για τις εξελίξεις όσον αφορά την αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές η διαδικασία που προβλέπεται μετά την ανακοίνωση είναι η εξής:

Οι Credit Agricole και Alpha Bank κινούνται μαζί ώστε να λάβουν όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για το εγχείρημα της συγχώνευσης. Οι εγκρίσεις θα δοθούν από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το ΤΧΣ και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτιμάται ότι το στάδιο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι διαδικασίες για τη νομική συγχώνευση Alpha Bank και Emporiki Bank που στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2012. H λειτουργική συγχώνευση θα ακολουθήσει και φυσικά για αυτήν θα απαιτηθεί ικανό χρονικό διάστημα.

Στο νέο σχήμα η Credit Agricole δεν θα διατηρήσει ποσοστό.

Οι ανάγκες που ανακύπτουν για την ανακεφαλαιοποίηση της Emporiki Bank ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου θα έχουν καλυφθεί όλες από την Credit Agricole πριν από τις υπογραφές. Ετσι στο νέο σχήμα θα παραμείνουν μόνον οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank οι οποίες και θα καλυφθούν μόλις οριστικοποιηθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Geniki Bank
Μια νέα λοιπόν μεγάλη τράπεζα δημιουργείται από την καινούρια αυτή συμφωνία που έρχεται να προστεθεί στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού χάρτη η οποία με γοργούς ρυθμούς συντελείται από τον περασμένο Αύγουστο. Η αναδιάρθρωση αυτή ξεκίνησε με την απορρόφηση της ATEbank από την Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα διαδικασίες ως γνωστόν συντελούνται και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και για τις μικρότερες τράπεζες, όπως για παράδειγμα με την Geniki Bank όπου ο βασικός μέτοχος Societe Generale βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις επίσης με τον όμιλο Πειραιώς, διαπραγματεύσεις οι οποίες εκτιμάται ότι θα καταλήξουν σύντομα.

Εθνική - Eurobank
Το μεγάλο, ωστόσο, ενδιαφέρον από εδώ και πέρα επικεντρώνεται στο τι θα πράξουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank που υπήρξαν δύο εκ των τριών διεκδικητών της Emporiki Bank, με δεδομένο το γεγονός πως οι ανακατατάξεις στον τραπεζικό χάρτη θα συνεχιστούν.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς βλέπουν και τις δύο τράπεζες ως διεκδικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όταν επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία μετοχοποίησης και αυτού του πιστωτικού ιδρύματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο γύρος αυτός της συγκέντρωσης του κλάδου είναι ο πρώτος κύκλος αφού η εκτίμηση που εκφράζεται από πολλούς τραπεζικούς παράγοντες είναι πως μόλις ολοκληρωθεί ο γύρος αυτός και αφού ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, είναι πιθανόν να υπάρξει και δεύτερος γύρος συγκέντρωσης ο οποίος όμως θα γίνει αρκετά αργότερα.

Alpha Bank

907 Καταστήματα Ομίλου
405 Καταστήματα στην Ελλάδα
7.675 Εργαζόμενοι στην Ελλάδα
6.497 Εργαζόμενοι στο Εξωτερικό
38,1 δισ. ευρώ χορηγήσεις στην Ελλάδα
10,1 δισ. ευρώ χορηγήσεις στο Εξωτερικό
22,1 δισ. ευρώ καταθέσεις στην Ελλάδα
5,3 δισ. ευρώ καταθέσεις στο Εξωτερικό
Δείκτης καθυστερήσεων στο 14,91%
Σωρευτικές προβλέψεις σε 3,1 δισ. ευρώ
Δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων 43%

Εμπορική Τράπεζα

303 Καταστήματα στην Ελλάδα
4.450 Εργαζόμενοι στην Ελλάδα και την Κύπρο
10 Επιχειρηματικά κέντρα στην Ελλάδα
18,9 δισ. ευρώ χορηγήσεις στην Ελλάδα
11 δισ. ευρώ καταθέσεις
Δείκτης καθυστερήσεων στο 36,8%
Σωρευτικές προβλέψεις σε 3 6,955 δισ. ευρώ
Δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων 57,3%

ΗΜΕΡΗΣΙΑ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ