Ρόδος: Τάξη στο χάος με την κατάλυψη θέσεων στάθμευσης βάζει ο Δήμαρχος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 10:32

Ρόδος: Τάξη στο χάος με την κατάλυψη θέσεων στάθμευσης βάζει ο Δήμαρχος

Αυστηρό μήνυμα προς τους παραβάτες ότι «θα μπει τάξη» και ότι δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος, έστειλε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφερόμενος στις «επιχειρήσεις» που διεξάγει εδώ και δύο ημέρες μικτό κλιμάκιο του Δήμου μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. για τις αυθαίρετες καταλήψεις θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, εξήγησε ότι οι «επιχειρήσεις» αυτές τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν αφού έκαναν μία πρώτη προειδοποίηση μίας εβδομάδας στους καταστηματάρχες κυρίως της ευρύτερης περιοχής του κέντρου.

Ανέφερε, ακόμη, ότι και στη Μεσαιωνική Πόλη, καθημερινά, μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα, έχουν παρουσία οι ελεγκτές του Δήμου οι οποίοι προσπαθούν να ελέγξουν όσο γίνεται τους ασυνείδητους συμπολίτες μας οι οποίοι είτε δεν σέβονται το θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας εντός του μνημείου, είτε τους κοινόχρηστους χώρους κτλ.

Έγινε, λοιπόν, αυτή η προειδοποίηση και σε συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής μας, μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από δύο ή και περισσότερους αστυνομικούς, με τρεις έως τέσσερις ελεγκτές της Υπηρεσίας και το αυτοκίνητο της Υπηρεσίας καθαριότητας με τους εργάτες σήκωσαν ό,τι δεν έπρεπε να βρίσκεται από το πεζοδρόμιο και κάτω, (σ.σ. μοτοποδήλατα εγκαταλειμμένα, καρέκλες μέσα στους δρόμους, γλάστρες κτλ.) τα οποία στερούν χώρους στάθμευσης σε περιοχές με τεράστιες ανάγκες.

Και είπε με εμφανή δόση αγανάκτησης, στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος: «Από την άλλη, φαίνεται ότι ο ασυνείδητος είναι ο έξυπνος, είναι…ο μάγκας που θα καταπατήσει το πεζοδρόμιο, θα καταλάβει τον κοινόχρηστο χώρο ενώ ο άλλος που σέβεται τους νόμους θεωρείται ότι είναι το κορόιδο»!

Επειδή, λοιπόν, όπως είπε, είδε πολλά σχόλια τις τελευταίες ημέρες από αυτούς που ελέχθησαν και βρέθηκαν παραβάτες, θέλησε να τους στείλει το εξής μήνυμα:
«Δεν θα υπολογίσω ποτέ πολιτικό κόστος. Ό,τι και να γράψουν, ό,τι και να πουν θα εφαρμοστεί ο νόμος, θα μπει τάξη. Είτε…είναι χωριάτης ο Δήμαρχος είτε δεν είναι, είναι τιμή του και καμάρι του. Θα μπει τάξη και θα παταχθούν όλοι αυτοί οι ασυνείδητοι!», είπε και θέλησε να ευχαριστήσει για την ανταπόκριση τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον Διοικητή της Τροχαίας.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος έδωσε και τα παρακάτω…εντυπωσιακά στοιχεία για τις εφόδους μόλις δύο ημερών: Συνολικά, λοιπόν, “κόπηκαν” 29 κλήσεις από την Τροχαία, 12 κλήσεις για καταπάτηση κοινόχρηστων χώρων, απομάκρυναν τρία εγκαταλελειμμένα μηχανάκια, τοποθέτησαν 12 αυτοκόλλητα σε άλλα εγκαταλελειμμένα οχήματα τα οποία και θα απομακρύνουν  όταν παρέλθει ένας μήνας και έσβησαν 500 μέτρα παράνομες κίτρινες διαγραμμίσεις!

Και δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος: «Είναι αδιανόητο, σε μία ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα Δήμο σαν τη Ρόδο, να πηγαίνει ο άλλος και να θεωρείται ότι είναι εξυπνάδα πάνω στην μπλε ή την άσπρη διαγράμμιση να γράφει κίτρινη γραμμή τη νύχτα μόνος του, να πηγαίνει η Υπηρεσία να τη βάφει μαύρη την επόμενη ημέρα και να ξαναπηγαίνει ο τύπος είτε επειδή πιστεύει ότι έτσι θα έχει περισσότερα έσοδα από τον διπλανό του ή επειδή νομίζει ότι δεν θα ελεγχθεί  ή επειδή νομίζει ότι με τα χρήματά του μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Αυτά κομμένα και τελειωμένα!», είπε σε υψηλούς τόνους ο Δήμαρχος και ανέφερε ότι την επόμενη μέρα που βεβαιώθηκαν οι παραβάσεις το συνεργείο έκανε ξανά τις διαγραμμίσεις άσπρες ή μπλε. Και διεμήνυσε ακόμη: «Από εδώ και πέρα θα εφαρμόζεται ό,τι λέει ο νόμος χωρίς να υπολογίζεται ούτε πολιτικό κόστος ούτε καμία εξαίρεση».

Επίσης, έδωσε και μία διευκρίνιση για τα φαρμακεία με τα οποία έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση, λέγοντας ότι από πέρυσι είχε συζητήσει με τον Πρόεδρο των φαρμακοποιών και αναγνώρισε ότι έχουν ένα δίκιο.

Έτσι, για τις προηγούμενες περιόδους που δεν υπήρχε σύμβαση απευθείας υπογραφής του φαρμακοποιού ή του ξενοδόχου με το Δήμο και απλά έλεγε ο κανονισμός ότι έπρεπε να πληρώσουν 300 ευρώ το χρόνο για να έχει ελεύθερη θέση στάθμευσης, θα φέρει στο δ.σ. εισήγηση για απαλλαγή αφού τη δικαιούνται από τη στιγμή που δεν υπέγραψαν σύμβαση. Είπε, όμως, ότι από εδώ και πέρα όποιος υποβάλει αίτημα θα πληρώνει αυτό το ελάχιστο που είναι ένα ευρώ την ημέρα.

Για τα ενοικιαζόμενα
Αναφορά έκανε, τέλος, ο κ. Χατζηδιάκος για τα ενοικιαζόμενα οχήματα και είπε ότι η διαμόρφωση χώρων πάρκινγκ δεν είναι υποχρέωση του Δήμου αφού κάθε επιχείρηση με πάνω από δέκα αυτοκίνητα υποχρεούται να έχει χώρο στάθμευσης έξω από το κέντρο.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η ανοχή τόσων δεκαετιών το επέτρεπε και γι’ αυτό έκαναν την κίνηση αυτή να διαμορφώσουν χώρους για τα ενοικιαζόμενα. Καυτηρίασε, τέλος, το γεγονός ότι διαμαρτύρονται καταστηματάρχες ότι δεν βρίσκουν πάρκινγκ οι πελάτες τους αλλά υπάρχει το φαινόμενο να καταλαμβάνουν τις θέσεις οι ίδιοι.

Τι ισχύει σε ανάλογες περιπτώσεις :

Σύμφωνα με τον νόμο 2696/1999 (ΦΕΚ Α’ 57/23.3.1999)

«Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Κατ’ εξαίρεση της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών.

Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή ή το έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.

Οταν επιτρέπεται, όπως πιο πάνω, η κατάληψη τμήματος οδού πρέπει αυτό να επισημαίνεται υποχρεωτικά από αυτόν που το κατέλαβε κατά τις διατάξεις του άρθρου 9 του παρόντος Κώδικα.

Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση, εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ».

Η ΡΟΔΙΑΚΗ




00 inkefalonia general ad 300X250