Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων HIV και σύφιλης λόγω παράνομης πορνείας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 12:21

Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων HIV και σύφιλης λόγω παράνομης πορνείας

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που κοινοποιούνται στην τελευταία έκθεση Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).Η έκθεση που έχει να κάνει με την αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή.


Η έρευνα επικεντρώθηκε στις περιοχές οι οποίες εμφανίζουν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Στην έρευνα φαίνεται πως στην Αθήνα επανεμφανίζονται ασθένειες οι οποίες είχαν εξαφανιστεί, εξαπλώνονται ραγδαία τα λοιμώδη νοσήματα, διαπιστώθηκαν νεοεμφανιζόμενα νοσήματα, καθώς και κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών.
HIV, ηπατίτιδα B και C, ελονοσία, φυματίωση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ραγδαία αύξηση κυρίως της σύφιλης, βλεννόρροια και κονδυλώματα, καθώς και δερματικά νοσήματα, όπως η ψώρα και η φθειρίαση, είναι τα λοιμώδη νοσήματα που ανιχνεύθηκαν.
"Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε δραματικές αυξήσεις στον επιπολασμό* της HIV λοίμωξης στη χώρα μας" επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο διαπίστωσε ότι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.
Οι νέες μολύνσεις από τον ιό αφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), ενώ σημαντικό ποσοστό αφορά άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (55,5%). Επίσης, παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων και σε ετεροφυλόφιλα άτομα (24,6%).
"Ιδιαίτερα ανησυχητικό" σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, "είναι το γεγονός ότι το 12,9% των ατόμων με HIV στη χώρα μας αφορά μετανάστες, με αυτόν τον αριθμό να έχει αυξητικές τάσεις καθώς η εισροή μεταναστών στον ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη".
Αυξάνονται τα κρούσματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
Τα έως τώρα δεδομένα από τις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ στις πλατείες Ομονοίας, Βικτωρίας, Αττικής, Λαρίσης, Καραΐσκάκη, Αμερικής και στον Βοτανικό, καθώς και τα δεδομένα από την τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι παρατηρούνται αυξήσεις στον επιπολασμό άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τα κονδυλώματα (HPV), η σύφιλη και η γονόρροια, έξαρση σε λοιμώδη νοσήματα όπως οι ηπατίτιδες και η φυματίωση, αλλά και επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν για χρόνια εξαφανιστεί, όπως η πολιομυελίτιδα, καθώς και πολλαπλά κρούσματα παρασιτώσεων.
Τα ποσοστά αυτά αποδίδονται τόσο στην αύξηση της ανδρικής και γυναικείας πορνείας (νόμιμης και μη) όσο και στην τεράστια εισροή αλλοδαπών χωρίς νόμιμα έγγραφα και χωρίς εμβολιαστική κάλυψη στις χώρες προέλευσης.
*Επιπολασμός: Ο αριθμός των υπαρχουσών περιπτώσεων μιας ασθένειας σε έναν ορισμένο πληθυσμό και σε συγκεκριμένο χρόνο.

news247