Συμπληρώνονται 23 χρόνια από την δολοφονία του Π. Μπακογιάννη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 13:49

Συμπληρώνονται 23 χρόνια από την δολοφονία του Π. Μπακογιάννη

Έπεσε νεκρός από τα πυρά της 17 Νοέμβρη έξω από το γραφείο του Σαν σήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια από την ημέρα που ο βουλευτής Ευρυτανίας της ΝΔ Παύλος Μπακογιάννης έπεφτε νεκρός από τα πυρά των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του.

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 1989, στις 7.58 το πρωί, τρεις ένοπλοι πλησιάζουν τον βουλευτή Ευρυτανίας της ΝΔ και γαμπρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον πυροβολούν με δύο 45άρια πιστόλια. Ο βουλευτής μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα. Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούνταν από έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά.

«Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης» (απόσπασμα από τη 12σέλιδη προκήρυξη με ημερομηνία 18.9.1989 που εστάλη στην «Ελευθεροτυπία» στις 9 Οκτωβρίου 1989).

Στην προκήρυξη με τίτλο «Άρχισε η κάθαρση», που έχει ημερομηνία 18.9.1989, αναφέρθηκε ότι η ΝΔ και ο Συνασπισμός εξαπάτησαν και εξαπατούν χυδαία τον λαό, αφού οδηγούν με τη στάση τους στην παραγραφή των εγκλημάτων, χωρίς να κρατάνε τα προσχήματα. Στην προκήρυξη αναφέρονται ως συνυπεύθυνοι (με τον Μπακογιάννη) του σκανδάλου Κοσκωτά οι Παπανδρέου, Κουτσόγιωργας, Πέτσος, Ρουμελιώτης και Χαλικιάς.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι την ημέρα που δολοφονήθηκε, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την αγαπημένη του Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε προωθήσει.

Δείτε ένα παλαιότερο βίντεο - αφιέρωμα στη μνήμη του

Newsbeast

https://www.youtube.com/watch?v=waNRLdHJX9w




00 inkefalonia general ad 300X250