Το πρώτο νησί στην ΕΕ που απαγόρευσε το Airbnb -«Δεν θέλουμε άλλους τουρίστες!»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 11:00

Το πρώτο νησί στην ΕΕ που απαγόρευσε το Airbnb -«Δεν θέλουμε άλλους τουρίστες!»

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη γίνεται η πρώτη πόλη που διώχνει το Airbnb. 

Ο λόγος για την Πάλμα στη Μαγιόρκα, η οποία θα απαγορεύσει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να  νοικιάζουν τα σπίτια τους στους τουρίστες. Μάλιστα, για τους παραβάτες προβλέπει βαριά πρόστιμα που φθάνουν ακόμη και τις 400.000 ευρώ. 

Η απαγόρευση του Airbnb αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Ιούλιο. 

Έτσι, οι τουρίστες δεν θα μπορέσουν να νιώσουν σαν... ντόπιοι αυτό το καλοκαίρι και να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα κλασικό σπίτι της Μαγιόρκα. Με μια εξαίρεση: Αν η οικονομική τους κατάσταση το επιτρέπει θα μπορούν να νοικιάζουν μέσω Airbnb μονοκατοικίες και βίλες που βρίσκονται όμως εκτός της πόλης και εκτός των προστατευόμενων περιοχών που ορίζει ο δήμος. 

Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που η συζήτηση για τον υπέρ-τουρισμό στην Ευρώπη φουντώνει, με πολλούς προορισμούς στην Ισπανία να λαμβάνουν περιστασιακά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τους υπερ-τουρισμό σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Σύμφωνα με την El Pais ο αριθμός των διαμερισμάτων που νοικιάζονταν σε τουρίστες αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2015 και 2017, ενώ τα ενοίκια για τους κατοίκους αυξήθηκαν κατά 40%. Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ακόμη, ότι μόνο 645 από τα 20.000 διαμερίσματα στην Πάλμα που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση έχουν άδεια. Την ίδια ώρα οι καταγγελίες των κατοίκων για τουριστικά καταλύματα έχουν αυξηθεί σημαντικά. 

Να σημειωθεί ότι η Πάλμα  δέχεται πάνω από 10 εκατ. τουρίστες το χρόνο. 

«Υπάρχει σύνδεση σχέση ανάμεσα στην έκρηξη του Airbnb και στην αύξηση των των τιμών των ενοικίων» δηλώνει ένας ντόπιος αρχιτέκτονας στην El Pais και προσθέτει: «Χρειάζεται να μπει κάποια τάξη. Θα ενοικιάζονται σπίτια στην Πάλμα, αλλά μόνο όπου μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο». 

Να σημειωθεί ότι οι τοπικές αρχές της Βαρκελώνης έχουν επίσης θέσει περιορισμούς για τον έλεγχο της ανόδου των ενοικιαζόμενων σπιτιών τύπου Airbnb, επιβάλλοντας πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιμένουν και νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες. 
Τον περασμένο Αύγουστο, η τοπική κυβέρνηση των Βαλεαρίδων έβαλε ανώτατο όριο στα «κρεβάτια» που προσφέρονται στους τουρίστες μέσω ξενοδοχείων και βραχυχρόνιων μισθώσεων τόσο στη Μαγιόρκα όσο και στην Ίμπιζα. Ακόμη απαγόρευσε τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb σε ορισμένες περιοχές της Ίμπιζας (στην πόλη της Ίμπιζας, στο Σαν Χοσέ και στο Σαν Αντόνιο). 

Νωρίτερα αυτό το μήνα διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ίμπιζας διαμαρτυρόμενοι για θέματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, από την ιδιωτικοποίηση παραλιών μέχρι την αύξηση της ηχορύπανσης. Παρόμοιες διαμαρτυρίες έχουν γίνει στην Πάλμα, ενώ οι τοίχοι στην Βαρκελώνη έχουν γεμίσει συνθήματα που καλούν τους τουρίστες να πάνε σπίτια τους. 

Φωτογραφίες: Shutterstock
iefimerida.gr