Ετοιμο να αποχωρήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την ΑΟΖ Κύπρου -Λόγω τουρκικών απειλών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 21:06

Ετοιμο να αποχωρήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την ΑΟΖ Κύπρου -Λόγω τουρκικών απειλών

Σε διαδικασίες μετακίνησης από την θέση που βρίσκεται σταθερά εδώ και 10 μέρες, βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000 την τελευταία ώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του philenews, το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο για την ώρα δεν θα φύγει από την περιοχή, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του philenews, αφού αναμένονται αποφάσεις μετά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΕΝΙ.

Σημειώνεται ότι το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 που βρίσκεται καθηλωμένο για 12 μέρες στη περιοχή, στις 8 Μαρτίου έχει προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο και θα πρέπει να αναχωρήσει.

Τηλεφωνικός «πυρετός»: Τσίπρας-Αναστασιάδης και Τσίπρας-Μέρκελ

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε συν τοις άλλοις και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Sigma για το θέμα της νέας Navtex, που διαρκεί μέχρι τις 10 Μαρτίου, ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων.

Στην Σύνοδο της ΕΕ το θέμα της Navtex

Το θέμα της ανανέωσης μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ, να τεθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.

Εξάλλου, μετά την αυριανή σύσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Iefimerida.gr