Σεισμός στον Κορινθιακό: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος»!

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017 10:36

Σεισμός στον Κορινθιακό: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος»!

Ισχυρότατος σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής, της Στερεάς και της Πελοπονήσου - Σημειώθηκε στον Κορινθιακό και είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ 

 

 

  • Επιφυλακτικός ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας - Δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός - "Η περιοχή αυτή, που είναι κοντά στις Αλκυονίδες, έχει βεβαρημένο ιστορικό" τονίζει χαρακτηριστικά - Δείτε σε χάρτες πού ήταν το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης
  • «Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06.02 το πρωί της Κυριακής, 31.12.2017 και το επίκεντρό του ήταν η παραλία της Δομβραίνας, στον Κορινθιακό Κόλπο.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι η περιοχή αυτή, που είναι κοντά στις Αλκυονίδες έχει βεβαρημένο ιστορικό. Έχει δώσει αρκετούς σεισμούς στο παρελθόν και πρέπει να περιμένουμε.

«Θέλω να πιστεύω» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας «ότι θα είναι ο κύριος σεισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, ως και την Καλαμάτα.

Ο σεισμός που «ξύπνησε» την Αττική

Ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό, αναστάτωσε τα ξημερώματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς τους κατοίκους της Αττικής, της Στερεάς αλλά και της Πελοποννήσου.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώθηκε στις 06:02 στον Κορινθιακό κόλπο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ο σεισμός είχε επίκεντρο βόρεια από τις Αλκυονίδες. Συγκεκριμένα, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Το Ευρωμεσογειακό δίνει επίκεντρο 82 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας

Η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα. Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και την Καλαμάτα.

Πρώτες εκτιμήσεις

Να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού για τον σεισμό ήταν 4,7 Ρίχτερ ενώ το Ευρωμεσογειακό έκανε λόγο για σεισμό 5,2 ρίχτερ.

πηγή: newsit.gr