Αυτό το ελληνικό γλυκό μπήκε στη λίστα με τα προστατευόμενα προϊόντα της ΕΕ [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 16:56

Αυτό το ελληνικό γλυκό μπήκε στη λίστα με τα προστατευόμενα προϊόντα της ΕΕ [εικόνες]

Ένα παραδοσιακό Ελληνικό γλυκό που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα πήρε την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπει στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Το ελληνικό γλυκό δεν είναι άλλο από το ροδίτικο Μελεκούνι.

Το προϊόν διαφοροποιείται από τα άλλα παρεμφερή προϊόντα λόγω της αποκλειστικής χρήσης μελιού και όχι γλυκα­ντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Το μελεκούνι είναι ένα γλύκισμα της Ρόδου, που παραδοσιακά προσφέρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις. Τα τελευταία χρόνια, το γλύκισμα έχει τυποποιηθεί και έχει γίνει γνωστό και εκτός της Ρόδου, πωλούμενο σε πολλά καταστήματα ως ένα θρεπτικό σνακ.

Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι που παράγεται από τα νησιά της Δωδεκανήσου, φυσικό σουσάμι, προστίθενται ολόκληρα αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι – περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή. Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματα του τη στιγμή που το γεύεσαι.

Η ιστορία του

Ιστορικά το μελεκούνι προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Το μέλι και το σουσάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων. Γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία και ήρθε μετά από χιλιάδες χρόνια η επιστήμη να το αποδείξει.

Και φυσικά η ονομασία Μελεκούνι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα.

Αποτελείται από 2 συνθετικά «μελε» και «κούνι» (κούνα-ες) όπως λένε τους σπόρους στη Ρόδο. Προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος .

Η συνταγή 

Και για όσους θελήσουν να το τολμήσουν μόνοι τους: 

Υλικά

  • 2 κιλά σουσάμι
  • 2 κουταλάκια γλυκού σκόνη κανέλα 2 κουταλάκια γλυκού σκόνη γαρύφαλλο
  • 2 κιλά μέλι (θυμαρίσιο κατά προτίμηση)
  • 500 γραμμάρια αμύγδαλα
  • 1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά το σουσάμι και το αφήνουμε να στραγγίσει σε σίτα.
  • Σε βαθύ μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι με την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  • Εν τω μεταξύ βάζουμε το μέλι σε βαθιά, απλωτή κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μέσα στο μέλι ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού για να δέσει καλύτερα και να πάρει επιπλέον άρωμα. Το αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε με μεγάλη ξύλινη κουτάλα.
  • Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμο το μέλι, ρίχνουμε λίγο μέσα σε μπολάκι με νερό( σε θερμοκρασία δωματίου). Μόνο αν το μέλι μαζεύεται σαν μαλακιά καραμέλα σε μπαλίτσα είναι έτοιμο.
  • Το κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το μείγμα σουσαμιού. Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Απλώνουμε το μείγμα όπως είναι χλιαρό, σε μια παχιά στρώση (3 εκ. περίπου) πάνω σε ένα μεγάλο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κομμάτι λαδόκολλας.
  • Περιμένουμε να κρυώσει λίγο.
  • Με το ίδιο ξύλο που μοιάζει με χάρακα, κόβουμε λωρίδες κατά μήκος και κόβουμε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου, τοποθετώντας το μαχαίρι διαγώνια καθώς χωρίζουμε τα κομμάτια (διαστάσεις περίπου 5Χ5 cm). Τυλίγουμε ένα-ένα τα μελεκούνια σε κομμάτια διάφανης ζελατίνας.

Φωτογραφίες: Shutterstock