Όλη η αλήθεια για τον γύρο και την ΕΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 11:40

Όλη η αλήθεια για τον γύρο και την ΕΕ

Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τις ειδήσεις που θέλουν την ΕΕ να επιθυμεί την απαγόρευση της γευστικής μας συνήθειας

Η είδηση για την επικείμενη απαγόρευση του γύρου έχει κατακλύσει από το πρωί τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και αλλού, όπου καταναλώνεται γύρος και ντονέρ. Το News247 αναζήτησε την αλήθεια πίσω από τις ειδήσεις που θέλουν την ΕΕ να επιθυμεί την απαγόρευση της γευστικής μας συνήθειας.

Το θέμα αφορά την φωσφορικό άλας, μια προσθετική ουσία του κρέατος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά δεν επιτρέπει τη χρήση προσθέτων φωσφορικών στα μεταποιημένα προϊόντα με βάση το κρέας. Ωστόσο, τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την προστασία της γεύσης του κρέατος και του νερού.

Πρόσφατα, η Κομισιόν συνειδητοποίησε ότι για ορισμένα προσθετικά προϊόντα στο κρέας, δεν έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις, όπως σε άλλες προσθετικές ουσίες και θέλησε να καταθέσει μια σχετική πρόταση.

Γι' αυτήν την πρόταση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν σχηματιστεί οι εξής συσχετισμοί: οι Συντηρητικοί ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις για το αν το φωσφορικό άλας μπορεί να προστεθεί στο κρέας. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι αντέδρασαν μέσω της Περιβαλλοντικής Επιτροπής αυτήν την εβδομάδα.

«Θέλουμε να δούμε από τα αποτελέσματα των ερευνών για το πόσο μπορεί η συγκεκριμένη ουσία να είναι βλαπτική, και στη συνέχεια να την απαγορεύσουμε από τα παράγωγα του κρέατος», είπε στο news247 μέλος των Ευρωπρασίνων. «Ήδη, υπάρχουν προειδοποιήσεις από ΜΚΕ που ασχολούνται με την προστασία καταναλωτών ότι το φωσφορικό άλας αυξάνει το βάρος του κρέατος και άρα και η τιμή του σε βάρος των αγοραστών», συμπλήρωσε.

Το θέμα θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο. Εάν τουλάχιστον 376 βουλευτές καταψηφίσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν θα πρέπει να επανεξετάσει την πρόταση.

«Ο γύρος δεν κινδυνεύει», μας διαβεβαίωσε σε δήλωσή του ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ. «Οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου διαμαρτύρονται στο κομμάτι που αφορά τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων στο κρέας του γύρου. Θέλουμε να ξέρουμε αν η εν εξελίξει έρευνα διαπιστώσει ότι είναι επιβλαβής για την υγεία των πολιτών της ΕΕ. Πριν από λίγες ημέρες, υποστηρίξαμε την ένστασή μας στην πρόταση της Κομισιόν να επιτρέψει την ουσία άμεσα, αφού βρισκόμαστε ακόμη εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ», καταλήγει ο ευρωβουλευτής.

Από τα αποτελέσματα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, το ψήφισμα των Πρασίνων και την ψηφοφορία έως την τελική απαγόρευση, μεσολαβεί πολύς χρόνος και πολλές εξελίξεις. Αλλωστε, ο γύρος στην Ελλάδα δεν αποτελεί πάντα μεταποιημένο προϊόν. Σε πρώτη φάση, πάντως, ο γύρος δεν κινδυνεύει...

Κομισιόν: Η ΕΕ δεν απαγορεύει το κεμπάμπ

“Πράγματι, είδαμε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα τρόφιμα. Ας είμαστε σαφείς. Η ΕΕ δεν απαγορεύει το κεμπάμ, αλλά να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή”, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

“Η Κομισιόν πρότεινε την επέκταση της δυνατότητας χρήσης της πρόσθετης ύλης τροφίμων που ονομάζεται «φωσφορικό άλας», η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος με σούβλες. Το πρόσθετο επιτρέπει την ομογενοποίηση της κατάψυξης, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένης θερμικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι λωρίδες ψημένου κρέατος που εξυπηρετούνται στους καταναλωτές είναι ασφαλείς”, διευκρίνισε.

«Το σχέδιο πρότασης έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη στη μόνιμη επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όπου 24 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ. Κανένα κράτος μέλος δεν αμφισβήτησε την ασφάλεια της προτεινόμενης χρήσης», κατέληξε η εκπρόσωπος.

News247




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250