Αργεντινή: Εισροή υδάτων και black out στην μπαταρία «εξαφάνισαν» το υποβρύχιο San Juan

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 10:20

Αργεντινή: Εισροή υδάτων και black out στην μπαταρία «εξαφάνισαν» το υποβρύχιο San Juan

Το μυστήριο λύθηκε 12 ημέρες μετά - Επίλογος στην  τραγωδία με τους 44 αγνοούμενους μέλη του πληρώματος με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου

Εισροή υδάτων που προκάλεσαν βραχυκύκλωμα και black out στην μπαταρία που τροφοδοτεί όλα τα όργανα... Το μυστήριο της εξαφάνισης του αργεντίνικου υποβρυχίου San Juan λύθηκε. Η τραγωδία ολοκληρώθηκε με την επίσημη ανακοίνωση των αρχών για τα αίτια που χάθηκε το υποβρύχιο, παρασύροντας στην άβυσσο τους 44 ναυτικούς που το υπηρετούσαν.

Δώδεκα ημέρες μετά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αργεντινής, ανακοίνωσε τα αίτια που προκλήθηκε αυτή η τραγωδία, δίνοντας ένα τέλος στο δράμα των συγγενών και των φίλων όσων βρήκαν τραγικό θάνατο στο βάθος του Ατλαντικού Ωκεανού, στις 15 Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε, το υποβρύχιο έβαλε νερά από το σύστημα σνόρκελ, το οποίο επιτρέπει σε ένα υποβρύχιο να λειτουργεί κανονικά ενώ βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, έχοντας τη δυνατότητα να παίρνει αέρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα νερά προκάλεσαν βραχυκύκλωμα, με συνέπεια να απενεργοποιηθεί η μπαταρία τροφοδοσίας του San Juan, το οποίο ήταν ένα σκάφος παλιάς τεχνολογίας. Συνέπεια ήταν να πάψει η λειτουργία των οργάνων και να χαθεί κάθε επαφή με τον «πάνω κόσμο». 
Η βλάβη που είχε παρουσιάσει το υποβρύχιο είχε αναφερθεί από τον κυβερνήτη του, πριν επέλθει η καταστροφή. Το υποβρύχιο έβαζε νερά από τον αναπνευστήρα και είχε λάβει κατεπείγουσα εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι Mar de Plata. Ξεκινώντας το ταξίδι της επιστροφής, η τραγωδία εκτυλίχθηκε σε ελάχιστο χρόνο. Τα νερά κατέκλυσαν την μπαταρία, η οποία τέθηκε εκτός λειτουργίας και κάπου εκεί όλα τελείωσαν.

«Έπρεπε να απομονώσουν την μπαταρία και να συνεχίσουν να πλέουν προς το λιμάνι με άλλη μπαταρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του  υπουργείου, επιρρίπτοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στη διοίκηση και στο πλήρωμα του υποβρυχίου.

Την ώρα που οι αρχές συνεχίζουν εντατικά τις έρευνες για την ανεύρεση του υποβρυχίου, μεταξύ των συγγενών των 44 μελών του πληρώματος αρχίζουν να καταγράφονται αντιπαραθέσεις. Από τη μία βρίσκονται εκείνοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν την ελπίδα από την άλλη εκείνοι που λένε ότι είναι πλέον καιρός να αποδεχθούν ότι οι αγαπημένοι τους δεν θα επιστρέψουν ζωντανοί.

Ορισμένοι από τους συγγενείς επισημαίνουν ότι επικεντρώνονται στην έλλειψη απτών στοιχείων ότι σημειώθηκε υποθαλάσσια έκρηξη και στο ενδεχόμενο το υποβρύχιο να είχε καταφέρει να ανέβει αρκετά κοντά στην επιφάνεια προκειμένου να ανατροφοδοτηθεί με οξυγόνο αφού τα ίχνη του χάθηκαν.

Ωστόσο η Ιτάτι Λεγκουισαμόν δηλώνει πως πιστεύει ότι ο σύζυγός της είναι νεκρός. «Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ζωντανοί» είπε στους δημοσιογράφους με τρεμάμενη φωνή μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Δεν είναι κάτι που θέλω. Τον αγαπώ, τον λατρεύω. Άφησε πίσω τη μητέρα και της αδελφή του, ωστόσο δεν έχει κανένα νόημα να είμαι πεισματάρα».
«Άλλες οικογένειες μου επιτίθενται για όσα υποστηρίζω» τόνισε η ίδια. «Γιατί όμως δεν το έχουν βρει ακόμα; Γιατί δε μας λένε την αλήθεια;» διερωτήθηκε.

protothema.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ