Ουραγός του κόσμου τα ελληνικά πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 08:38

Ουραγός του κόσμου τα ελληνικά πανεπιστήμια

Σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο «κατρακύλησαν» φέτος τα ελληνικά ΑΕΙ σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του «QS World University Ranking», η οποία περιλαμβάνει 700 πανεπιστήμια. Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στις θέσεις 501-550, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 451-500, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις θέσεις 601+, όπως και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, εμφανίζει το πανεπιστήμιο τής Κρήτης, που βρίσκεται στις θέσεις 401-500.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται να έχουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας είχε καταλάβει στην περυσινή αξιολόγηση την 387η θέση, ενώ η καλύτερη επίδοσή του καταγράφεται στη λίστα τού 2009, οπότε είχε καταλάβει την 177η θέση.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στην αξιολόγηση ανά επιστημονικό πεδίο, όπου το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καταλαμβάνει την 331η θέση στις Φυσικές Επιστήμες και την 362η θέση στο πεδίο των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Αντιστοίχως, το ΑΠΘ καταλαμβάνει την 336η θέση στις Φυσικές Επιστήμες, την 341η στην Ιατρική, την 265η στην κατηγορία Μηχανικές Επιστήμες και Τεχνολογία και την 221η θέση στην κατηγορία Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην 354η θέση στην κατηγορία των Φυσικών Επιστημών.

Η λίστα «QS World University Ranking» συντάσσεται από το 2004, θεωρείται από τις πλέον έγκυρες και καταρτίζεται βάσει έξι κριτηρίων: Τη φήμη των Ιδρυμάτων στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κόσμο τής αγοράς, την αναλογία καθηγητών/φοιτητών, τις αναφορές σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και διεθνή ΜΜΕ, τον διεθνή προσανατολισμό τους και τον αριθμό των ξένων φοιτητών.

Κορυφαίο πανεπιστήμιο για φέτος αναδείχθηκε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ενώ ακολουθούν τα πανεπιστήμια τού Κέιμπριτζ και του Χάρβαρντ. Στις δέκα πρώτες θέσεις, τα 6 πανεπιστήμια είναι αμερικανικά και τα τέσσερα βρετανικά.

24h NewsRoom




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250