Λήμνος: Φωτογράφιζαν στρατόπεδα για στρατιωτικό παιχνίδι!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 08:21

Λήμνος: Φωτογράφιζαν στρατόπεδα για στρατιωτικό παιχνίδι!

Αποκαλύψεις για τις δύο συλλήψεις που έγιναν στο νησί - Αποδείχθηκε πως ήταν στελέχη της εταιρείας που βγάζει στην αγορά, ένα πολεμικό παιχνίδι... Το ηλεκτρονικό στρατιωτικό παιχνίδι προσομοίωσης ARMA3, που είχε απασχολήσει πριν από ένα χρόνο, καθώς μετέτρεπε το νησί σε «πεδίο μάχης», έρχεται ξανά στην επικαιρότητα παραμονές της κυκλοφορίας του στην αγορά. Αυτή τη φορά, με αφορμή τη σύλληψη, την περασμένη Κυριακή στη Λήμνο, δύο στελεχών της κατασκευάστριας εταιρείας Bohemia Interactive, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία Bohemia Interactive, της οποίας τα δύο στελέχη συνελήφθησαν, ιδρύθηκε στην Πράγα το 1999 και πρόκειται για ένα ανεξάρτητο στούντιο ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που εστιάζει στην ανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας σε πραγματικό χρόνο με 3D γραφικά, τεχνητής νοημοσύνης και με τεχνολογίες προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο.

Η σύλληψη των δύο Τσέχων ηλικίας 28 και 33 ετών αντίστοιχα, που δήλωσαν ως επάγγελμα προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, το μεσημέρι της Κυριακής στο Πλατύ της Λήμνου, από αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος Μύρινας, επιβεβαίωσε τις σχέσεις που είχε αναπτύξει η συγκεκριμένη εταιρεία με τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, καθώς στη νέα εκδοχή του παιχνιδιού τα δύο νησιά κυριαρχούν ως τόποι που διεξάγονται οι εικονικές μάχες.

Τις πληροφορίες που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες στο νησί για την παρουσία των δύο Τσέχων, αξιοποίησε η αστυνομία και αρχικά τους προσήγαγε στο αστυνομικό τμήμα για έναν απλό έλεγχο. Όμως, κατά τον έλεγχο που έγινε στην βιντεοκάμερα και στην φωτογραφική μηχανή που είχαν μαζί τους, βρέθηκαν βιντεοσκοπημένα και φωτογραφημένα στρατόπεδα και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Με το συγκεκριμένο υλικό θα εμπλουτίζονταν το παιχνίδι και από εικονική παρουσίαση των περιοχών του νησιού, θα παρουσιάζονταν όλα τα επίμαχα σημεία στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Σε βάρος των δύο Τσέχων, σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης με την κατηγορία της κατασκοπείας. Οι ίδιοι δήλωσαν απλά ότι δεν γνώριζαν ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση στρατιωτικών περιοχών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρεία Bohemia Interactive, στα μέσα του περασμένου Απρίλη, είχε ανακοινώσει το σενάριο του παιχνιδιού, σύμφωνα με το οποίο μετατρέπονταν η Λήμνος και ο Άη Στράτης, ο οποίος αποκαλείται ως «Stratis», σε εικονικά πεδία μάχης. Οι παίκτες θα παριστάνουν τις Νατοϊκές δυνάμεις που θα μάχονται με ιρανούς στη Λήμνο και τον Άη Στράτη.

«Ο 'Stratis' έχει ακριβώς το περιβάλλον που θέλαμε» δήλωνε το περασμένο Απρίλιο ο ένας εκ των δημιουργών του παιχνιδιού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι και ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων και τόνιζε: «είμαι βέβαιος πως οι παίκτες θα αγαπήσουν το τοπίο: τα στρατόπεδα, η αεροπορική βάση, η τοποθεσία του ραντάρ, οι ρομαντικοί όρμοι - και να μην ξεχνάμε τα ναυάγια, τα υποβρύχια και τα διάσπαρτους υφάλους», προτρέποντας τους παίκτες να προτιμήσουν το ARMA3 για να ζήσουν μοναδικές στιγμές, «πολεμώντας στο ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα της Λήμνου».

Σύμφωνα με το σενάριο, ο Άη Στράτης από «πράσινο» μετατρέπεται σε στρατοκρατούμενο νησί λόγω της στρατηγικής θέσης του, καθώς σε αυτό αναπτύσσονται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με στόχο την παρακολούθηση των προελαυνόντων ιρανικών δυνάμεων για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. «Μπορεί ο 'Stratis' να είναι σχετικά μικρός, συγκρινόμενος με τη Λήμνο, αλλά μην ξεγελιέστε, υπάρχει αρκετός χώρος για να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους τακτική μάχης» δήλωνε ο ίδιος.

newsit.gr