11 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου που «στιγμάτισε» τον κόσμο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 10:21

11 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου που «στιγμάτισε» τον κόσμο

Tην αποκάλεσαν «η μέρα που άλλαξε ο κόσμος». Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001 όταν ολόκληρη η ανθρωπότητα είδε μπροστά στα μάτια της κάτι που φάνταζε αδιανόητο: μια τρομοκρατική επίθεση στην «καρδιά» των Ηνωμένων Πολιτειών.

11 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Όσες φορές κι αν δει κανείς τις εικόνες με τα αεροπλάνα να πέφτουν πάνω στους Δίδυμους Πύργους, στο καμάρι της Νέας Υόρκης, δε μπορεί να συνειδητοποιήσει, να πιστέψει αυτό που βλέπει.

Δύο αεροπλάνα είχαν στόχο το World Trade Center, ένα τρίτο το Πεντάγωνο. Το τέταρτο θα έπεφτε στον Λευκό Οίκο ή στο Κογκρέσο, αλλά μετά την επέμβαση των επιβατών το αεροσκάφος κατέπεσε σε έναν αγρό στην Πενσιλβάνια.

Περισσότεροι από 3.000 νεκροί στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Κανείς δεν έχει τολμήσει να σκεφτεί πόσοι είναι οι νεκροί που προκάλεσαν οι επιθέσεις εκείνες. Οι νεκροί στον πόλεμο του Αφγανιστάν, σε εκείνον του Ιράκ, στις επιθέσεις αντίποινα.

11 χρόνια μετά, ο Τζορτζ Μπους δεν είναι πια πρόεδρος, ο Ρούντολφ Τζουλιάνι δεν είναι δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Όσαμα Μπιν Λάντεν δεν είναι ζωντανός, στη θέση των Δίδυμων Πύργων, στο ground zero του Μανχάταν δεσπόζει ο Πύργος της Ελευθερίας. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του στις αρχές του 2014, αναμένεται να είναι το υψηλότερο κτίριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στo Εθνικό Μνημείο, που δημιουργήθηκε στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το οποίο εγκαινιάστηκε πέρσι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, θα πραγματοποιηθεί σήμερα η καθιερωμένη τελετή.

https://www.youtube.com/watch?v=FYg2krLsPB8

Το Μνημείο περιλαμβάνει δυο τεχνητές λίμνες στην περίμετρο των οποίων είναι χαραγμένα τα ονόματα εκείνων που χάθηκαν κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους δίδυμους πύργους και τα ονόματα των θυμάτων από τη βομβιστική επίθεση του 1993, περιέχοντας συνολικά 2.983 ονοματεπώνυμα. Ανάμεσα στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρχαν και 36 άτομα ελληνικής καταγωγής.

https://www.youtube.com/watch?v=0TqqzOCPmRE

Οι δύο λίμνες εκτείνονται στο σημείο που βρίσκονταν τα θεμέλια των δύο πύργων, είναι φτιαγμένες από σκούρο γρανίτη και διαθέτουν τους μεγαλύτερους τεχνητούς καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική. Επίσης, εκατοντάδες δέντρα βρίσκονται στα μονοπάτια που οδηγούν προς τις δυο λίμνες, ενώ στον ίδιο χώρο κατασκευάζεται Μουσείο. Σύμφωνα με τις αρχές της Νέας Υόρκης, από την περσινή μέχρι τη φετινή μαύρη επέτειο εκτιμάται ότι οι επισκέπτες στο χώρο του Μνημείου ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια.