Επιστρέφει η διαγωγή, αλλαγές στις απουσίες στο σχολείο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 13:55

 (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Στόχος είναι οι αλλαγές να εφαρμοστούν από φέτος, δηλαδή την τρέχουσα σχολική χρονιά 2017 - 2018 

 
Την εφαρμογή ηλεκτρονικού απουσιολογίου και την επαναφορά της διαγωγής στα σχολεία προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι ρυθμίσεις, που αφορούν κυρίως λειτουργικά και οργανωτικά θέματα, θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να εφαρμοστούν από φέτος, δηλαδή την τρέχουσα σχολική χρονιά 2017 - 2018.

Επιστρέφει η διαγωγή

Αφού καταργήθηκε η «διαγωγή κοσμία», πριν από λίγους μήνες, τώρα το Υπουργείο Παιδείας επαναφέρει το ζήτημα της διαγωγής των μαθητών. Πλέον όμως θα υπάρχει η «διαγωγή πεμπτή».

Δηλαδή, θα υπάρχει διαγωγή «εξαιρετική», «καλή» και «μεμπτή». Οι χαρακτηρισμοί αυτοί έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα και δεν θα αναγράφονται στους τίτλους σπουδών των μαθητών.

Ηλεκτρονικό απουσιολόγιο

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας προωθεί αλλαγές στις απουσίες. Συγκεκριμένα, θα θεσμοθετηθεί ηλεκτρονικό απουσιολόγιο, κάτι που σημαίνει ότι οι γονείς θα ενημερώνονται για τις απουσίες των παιδιών τους μέσω e-mail.

Επιπλέον, καταργείται ο διαχωρισμός δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών, αν και το όριο απουσιών παραμένει στις 114.

Έναρξη, λήξη και εξετάσεις

Το διδακτικό έτος για τα ίδια σχολεία αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 30ή Ιουνίου του επόμενου έτους. Τα μαθήματα στα Γυμνάσια λήγουν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. 

Η λήξη των μαθημάτων του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου καθορίζεται κάθε έτος με απόφαση του υπουργού Παιδείας, η οποία εκδίδεται μέχρι την 30ή Απριλίου.

Το διδακτικό έτος στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο και στο Επαγγελματικό Λύκειο χωρίζεται σε δύο τετράμηνα. Το α' τετράμηνο διαρκεί από την 11η Σεπτεμβρίου έως την 20ή Ιανουαρίου. Το β' τετράμηνο διαρκεί από την 21η Ιανουαρίου έως τη λήξη των μαθημάτων. 

Οι γραπτές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες, διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του β΄ τετραμήνου, στις εξεταστικές περιόδους Μαΐου - Ιουνίου, καθώς και την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου έως την έναρξη των μαθημάτων, όπου η περίοδος αυτή προβλέπεται.

in.gr