Αυξήσεις φωτιά από 1/1/2018 σε 32 νησιά λόγω κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 11:58

Αυξήσεις φωτιά από 1/1/2018 σε 32 νησιά λόγω κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

Ενημέρωση από το Επιμεληρήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης


ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ


ΕΟΑΕΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυξήσεις φωτιά από 1/1/2018 σε 32 νησιά ύστερα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

(Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσες, Φούρνοι, Άγιος Μηνάς, … )

Ενόψει του από 7/10/2017 Ψηφίσματος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) το οποίο κοινοποιήθηκε στους νησιωτικούς Βουλευτές, ο βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε τα εξής:

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την οποία δεν προτίθεται να τροποποιήσει η Κυβέρνηση, από 1/1/2018, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα 5%, 9%, 17% στο 6%, στο 13% και στο 24% αντίστοιχα.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή των αυξήσεων στο ΦΠΑ  το 2017 ήταν η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και η τραγική οικονομική  κατάσταση των νησιών μας. Οι λόγοι αυτοί όχι μόνο συνεχίζουν να υφίστανται αλλά ολοένα και χειροτερεύουν.

Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που ήδη η Κυβέρνηση, (όπως προκύπτει από την με αριθ. πρωτ. 1252//6.10.2017 Πρόσκληση του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης με ΑΔΑ: Ω2ΙΜ465ΧΙ8-ΙΕΑ) προγραμματίζει την κατασκευή 5 νέων κέντρων υποδοχής σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Επίσης, εξετάζεται και η δυνατότητα παραμονής μεταναστών σε πλωτά μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η κατάσταση, επομένως, είναι απελπιστική και οι συνθήκες στη γείτονα χώρα προμηνύουν περαιτέρω έξαρση των ροών.

Η δε οικονομική κατάσταση στα νησιά, όχι μόνο λόγω της ανελέητης φορολογικής επιδρομής της Κυβέρνησης, αλλά και λόγω των πρόσφατων σεισμών, επιδείνωσαν την ανέχεια των συμπολιτών μας και μείωσαν δραστικά τις τουριστικές αφίξεις με συνέπεια την κατακόρυφη μείωση των εσόδων.

Αναλογιζόμενοι, επίσης, και την επικείμενη αύξηση του κόστους διαβίωσης στα νησιά λόγω των ανατιμήσεων σε αγαθά, προϊόντα και επιχειρήσεις λόγω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, γίνεται αντιληπτό ότι πλέον τα νησιά θα ερημώσουν και οι νησιώτες συμπολίτες μας, ειδικά οι νέοι, θα περιέλθουν σε δεινή οικονομική θέση.

Συνεπώς, πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα να λάβει μέτρα ανακούφισης των νησιωτών μας σύμφωνα με τη ρήτρα νησιωτικότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα άρθρα 101 παρ. 2, 4 του Συντάγματος, στο Ν. 4150/2013 και στο άρθρο 174 της ΕΕ.

 Ως άμεσο μέτρο, πρέπει άμεσα να παραταθεί μέχρι 31/12/2018 το ειδικό καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, διότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν την παράτασή τους για το τρέχον έτος.

Τέλος, είναι αδήριτη ανάγκη, στο πλαίσιο μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, να συμφωνηθεί η επαναφορά του προϊσχύοντος καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ζήτημα το οποίο δυστυχώς συμφώνησε και έθεσε σε ισχύ η παρούσα Κυβέρνηση.

Προσωπικά, δεσμεύομαι ότι, όπως αντιταχθήκαμε και το 2014 ως Κυβέρνηση, σε αυτήν την απαίτηση των θεσμών, παρά τα όσα παραπλανητικά ψέματα διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το email Χαρδούβελη, η Νέα Δημοκρατία θα διαπραγματευτεί την επαναφορά του προϊσχύοντος καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας».