«Κατέβηκε το βουνό» στη Σαμοθράκη -Θάφτηκαν στη λάσπη σπίτια, ΙΧ & δρόμοι [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 15:55

«Κατέβηκε το βουνό» στη Σαμοθράκη -Θάφτηκαν στη λάσπη σπίτια, ΙΧ & δρόμοι [εικόνες]

Βιβλική είναι η καταστροφή στη Σαμοθράκη, η οποία επλήγη από σφοδρές καταιγίδες το βράδυ της Δευτέρας και σήμερα σχεδόν ολόκληρο το νησί είναι θαμμένο κάτω από τη λάσπη. 

Οι καταστροφές ανυπολόγιστες, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους: Τόνοι λάσπης κατέβηκαν από το βουνό μαζί με το νερό, έκλεισαν δρόμους, κατέστρεψαν αυτοκίνητα, μηχανάκια, γρκέμισαν ακόμη και τοίχους. 

Οπως χαρακτηριστικά λέει ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας, «κατέβηκε το βουνό». 

Από τη θεομηνία δεν γλίτωσε ούτε το δημαρχείο. Ένας τοίχος κατέρρευσε, ενώ οι λάσπες μπήκαν στο κτίριο και κατέστρεψαν όλη την υλικοτεχνική υποδομή. 

Ανάλογη καταστροφή έχει υποστεί και το κέντρο υγείας του νησιού, όπου δίνεται μάχη με τον χρόνο ώστε να καθαρίσει το δυνατόν συντομότερο και να λειτουργήσει με κινητό εξοπλισμό που έφτασε στη Σαμοθράκη από τον Έβρο. 

Την ίδια ώρα, το νησί έχει κοπεί στα δύο, καθώς κατέρρευσε γέφυρα σε κομβικό σημείο του οδικού άξονα, στο 5ο χιλιόμετρο Καμαριώτισσας-Λακκώματος, με αποτέλεσμα το νότιο τμήμα του νησιού να είναι εντελώς απομονωμένο (το λιμάνι είναι στο βόρειο τμήμα). 

Πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά και πιθανότατα δεν θα ανοίξουν έως το τέλος της εβδομάδας. 

Επιπλέον, σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με το νερό, καθώς το δίκτυο ύδρευσης υπέστη σοβαρές βλάβες. Ακόμη κι αν οι βλάβες αποκατασταθούν εντός της ημέρας, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το νερό θα είναι πόσιμο. 

iefimerida.gr