EE : Περισσότερες γυναίκες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 07:13

Η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων πολλών χωρών για τη «διά νόμου επιβεβλημένη ισότητα»

Η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων πολλών χωρών για τη «διά νόμου επιβεβλημένη ισότητα»

Οι Βρετανοί δεν χάνουν ευκαιρία να δείχνουν στις Βρυξέλλες τον ευρωσκεπτικισμό τους. Αυτή τη φορά, όμως, ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή που προκάλεσε τη «διένεξη» με το Λονδίνο. Σύμφωνα με το προσχέδιο κοινοτικής οδηγίας που πρόκειται να υιοθετηθεί από την Κομισιόν τον ερχόμενο μήνα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα υποχρεώνονται στο εξής να τοποθετούν περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια ώστε «να προωθηθεί η ισότητα με τους άνδρες».


Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» κάνουν λόγο για ποσόστωση 40%, που θα ισχύει για τις εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 250 υπαλλήλους ή δηλώνουν ετήσια έσοδα άνω των 50 εκατ. ευρώ. Βέβαια, η υποχρέωση θα αφορά τα μη εκτελεστικά μέλη των ΔΣ. Ωστόσο, ήδη το βρετανικό υπουργείο Ανάπτυξης έχει εκφράσει την αντίρρησή του στην αρμόδια επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ.
Οι βρετανικές αντιρρήσεις δεν είναι οι μόνες στους κόλπους της ΕΕ. Αντίθετη στο πνεύμα τής «διά νόμου επιβεβλημένης ισότητας» εμφανίζεται και η Σουηδία. Ωστόσο η Κομισιόν θα προχωρήσει στη σταδιακή εφαρμογή της οδηγίας (με ορίζοντα το 2020) καθώς διαπιστώνει ότι «η πρόοδος στην ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις είναι πολύ αργή». Τα τελευταία στοιχεία για το 2011 δείχνουν πράγματι ότι στις ευρωπαϊκές εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, μόλις 13,7% των διοικητικών θέσεων καταλαμβάνεται από γυναίκες. Οσο για τις λονδρέζικες ενστάσεις, αυτές πιθανόν να καμφθούν υπό την απειλή των «διοικητικών μέτρων και της πιθανής διακοπής κοινοτικών ενισχύσεων» που προτείνουν οι Βρυξέλλες.

ΤΑ ΝΕΑ