Σε κατάσταση πολιορκίας το Τέξας από τον τυφώνα Χάρβει

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017 09:52

Σε κατάσταση πολιορκίας το Τέξας από τον τυφώνα Χάρβει

Ο τυφώνας Χάρβει ο χειρότερος μετά τον Κατρίνα το 2005 χτυπάει ήδη το Τέξας. Ο Τραμπ κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

 Ο τυφώνας Χάρβει που πλήττει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό αναβαθμίστηκε φθάνοντας στην Κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον,  και μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες.

O τυφώνας κινείται τώρα στις παράκτιες περιοχές του Τέξας, Πορτ Αράνσας και Πορτ ο Κόνορ  με ανέμους που φτάνουν τα 215 χιλιόμετρα την ώρα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τυφώνας επιβραδύνεται κάτι που σημαίνει ότι οι καταστροφές ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από ότι προβλεπόταν αρχικά.

Στο πέρασμα του από το Ρόκπορτ, ο Χάρβει ξερίζωσε στέγες και κατέστρεψε τοίχους σπιτιών και ξενοδοχείων, ενώ υπάρχουν αναφορές για διαρροή αερίου και προπανίου. Οι αναφορές κάνουν λόγο και για έκρηξη σε ένα πρατήριο καυσίμων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα έγγραφο με το οποίο η Πολιτεία του Τέξας κηρύσσεται σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, καθώς ο τυφώνας Χάρβεϊ φθάνει πλέον στο έδαφός της, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ακραίου καιρικού φαινομένου.

«Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ. Γκρεγκ Άμποτ), υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής» ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρέγκ Άμποτ, έχει ζητήσει μεγαλύτερη ομοσπονδιακή συνδρομή, προκειμένου το Τέξας να αντιμετωπίσει τον τυφώνα, ο οποίος μπορεί να είναι ο χειρότερος της δωδεκαετίας για τις ΗΠΑ.

Κάλεσε παράλληλα τους κατοίκους να θέσουν σε προτεραιότητα τη ζωή τους και σε δεύτερη μοίρα τις περιουσίες τους, δηλώνοντας ότι κύριο μέλημα του είναι να μη χαθεί καμία ζωή.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Τυφώνων ανακοίνωσε ότι το πέρασμα του τυφώνα μπορεί να προκαλέσει άκρως επικίνδυνες πλημμύρες μέσα και γύρω από το Χιούστον.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι ο συνδυασμός έντονων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ισχυρών ανέμων, μπορεί να καταστήσει την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Τέξας ακατοίκητη για εβδομάδες ή και μήνες. 

Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης επισήμανε από την πλευρά του ότι το Τέξας θα πρέπει να αναμένει εκτεταμένες καταστροφές και υπογράμμισε ότι όλες οι μετρήσεις από το κέντρο του τυφώνα υποδεικνύουν ότι ο Χάρβει αναμένεται να είναι ο χειρότερος που καλείται να αντιμετωπίσει το αμερικανικό έθνος από το 2005.

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, ανακαλώντας εργαζόμενους από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ παράλληλα έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας, από χθες. Τα τέσσερα διυλιστήρια που κλείνουν έχουν συνολική ικανότητα παραγωγής αργού πετρελαίου 840.000 και πλέον βαρελιών τη μέρα.

Η καταιγίδα μπορεί επίσης να πλημμυρίσει και τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου πιο ηπειρωτικά, στο νότιο Τέξας, τα οποία παράγουν πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα.

Σχεδόν το 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα, από την Κεντρική Φλόριδα μέχρι το Τέξας, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1800 ανθρώπους περίπου και είχε προκαλέσει υλικές ζημιές που υπολογίζονται σε 108 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα το 80% της Νέας Ορλεάνης και των προαστίων της είχαν καλυφθεί από νερό, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που άφησε πίσω της η Κατρίνα.