Εφυγε ο καρδινάλιος που τολμούσε

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2012 21:45

Εφυγε ο καρδινάλιος που τολμούσε

Μια χαρισματική φυσιογνωμία και ένας από τους λίγους προοδευτικούς ιεράρχες στους κόλπους της πολύ συντηρητικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο καρδινάλιος Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, πρώην αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου και υποψήφιος άλλοτε για τον παπικό θρόνο, άφησε την Παρασκευή την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών. Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου για να αποχαιρετήσουν τον κληρικό αυτόν που στην τελευταία του συνέντευξη προειδοποιούσε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ότι «βρίσκεται 200 χρόνια πίσω».


Πολλοί Ιταλοί γνώρισαν και αγάπησαν τον Μαρτίνι από τη συχνή αρθρογραφία του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα», όπου είχε επί τρία χρόνια τη δημοφιλή στήλη «Επιστολές στον καρδινάλιο Μαρτίνι» απαντώντας απευθείας σε ερωτήσεις αναγνωστών. Στην εφημερίδα αυτή έδωσε και την τελευταία συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.


Μίλησε εκεί για μια πομπώδη και γραφειοκρατική Εκκλησία που δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στην εποχή της. «Η κουλτούρα μας έχει γεράσει, οι εκκλησίες μας είναι μεγάλες και άδειες και η εκκλησιαστική γραφειοκρατία ενισχύεται, τα τελετουργικά και τα άμφιά μας είναι πομπώδη», είπε ο Μαρτίνι. «Η Εκκλησία πρέπει να παραδεχθεί τα σφάλματά της και να αρχίσει μια ριζική αλλαγή, πρώτα από τον Πάπα και τους επισκόπους. Τα σκάνδαλα παιδεραστίας μάς υποχρεώνουν να πάρουμε τον δρόμο της αλλαγής». Στην ίδια συνέντευξη, ο Μαρτίνι κάλεσε επίσης τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να επανεξετάσει την προσέγγισή της στο διαζύγιο και να ανοίξει την αγκαλιά της σε νέες μορφές οικογενειών, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει το ποίμνιό της. «Μια γυναίκα εγκαταλείπεται από τον σύζυγό της και βρίσκει έναν νέο σύντροφο για να ασχοληθεί μαζί της και με τα παιδιά της: μια δεύτερη αγάπη πετυχαίνει. Ομως, αν αυτή η οικογένεια γίνει θύμα διακρίσεων από την πλευρά της Εκκλησίας, η ρήξη δεν θα είναι μόνο με τη μητέρα, αλλά και με τα παιδιά της. Ετσι η Εκκλησία χάνει τη γενιά του μέλλοντος», υπογράμμισε ο Μαρτίνι.

https://www.youtube.com/watch?v=_eKZ8SpmEDA


Φιλελεύθερη φωνή στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ο ιησουίτης Μαρτίνι ήταν συχνά πρόθυμος να συζητήσει θέματα που διχάζουν την Εκκλησία, όπως η αγαμία των κληρικών, η ομοφυλοφιλία και η χρήση προφυλακτικών. Μολονότι δεν συγκρούστηκε με το δόγμα, οι θέσεις του έκαναν φανερή την προοδευτική τάση του.

«PAPABILE». Παρά τις φιλελεύθερες απόψεις του, θεωρούνταν «papabile», κάποιος δηλαδή που έχει τα προσόντα για να εκλεγεί πάπας. Μερικοί είχαν πιστέψει πως θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ιωάννη Παύλο, εντούτοις φαίνεται πως στο Κονκλάβιο που εξέλεξε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, ο Μαρτίνι ουδέποτε είχε πραγματικά πιθανότητες: αντίπαλος του συντηρητικού Γιόζεφ Ράτσινγκερ για τον θρόνο ήταν ένας άλλος συντηρητικός, ο καγκελάριος Χόρχε Μαρία Μπεργκόλιο της Αργεντινής. Και το Σάββατο ο Μαρτίνι έστειλε, μετά θάνατον και μέσω της «Κοριέρε», το τελευταίο μήνυμά του προς τον Πάπα: «Η εκκλησία είναι 200 χρόνια πίσω. Γιατί δεν αφυπνιζόμαστε; Μήπως φοβόμαστε;».

Πηγή: tanea.gr