Α.Τσίπρας: Η 3η Σεπτέμβρη δεν είναι κληρονομιά κανενός

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2012 21:18

Α.Τσίπρας: Η 3η Σεπτέμβρη δεν είναι κληρονομιά κανενός

Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε από το βήμα της εκδήλωσης του Νέου Αγωνιστή στη Νίκαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που σημείωσε ότι τα η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη δεν ανήκει κληρονομικά σε κανέναν παρά μόνο στον ελληνικό λαό.

«Η διακήρυξη των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη, όπως και κάθε πολιτική διακήρυξη που ενέπνευσε λαϊκούς αγώνες και σφράγισε την ιστορία του τόπου, δεν έχει κληρονόμους και δικαιούχους. Δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία από κληρονομιά οποιουδήποτε. Είναι κτήμα του ελληνικού λαού που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά της» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν επιχειρεί να οικειοποιηθεί μία διακήρυξη αρχών που δεν ήταν αφήγηση της Αριστεράς. «Σ’ αυτήν τη νέα οργανική κοινωνική και πολιτική ενότητα των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού, η διακήρυξη των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη παραμένει ένα κριτικά αξιοποιήσιμο και επίκαιρο προγραμματικό κείμενο αναφοράς» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ανέφερε ότι την επικαιρότητα της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη ανέδειξε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. «Όχι γιατί την εγκατέλειψε. Αυτό είναι δική του, εσωτερική υπόθεση. Αλλά γιατί παρέδωσε το πολιτικό τέκνο της. Την αλλαγή της 18ης Οκτώβρη του ’81. Ως λάφυρο στην τρόικα των δανειστών» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ του Γ.Παπανδρέου και τον Ευ.Βενιζέλο ότι στοχοποιεί και μεθοδικά «ξηλώνει» μία προς μία τις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού στη δεκαετία του ’80. «Είναι πιο φανερό κι από τον ήλιο. Ότι η μνημονιακή αφήγηση του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέεται από την 3η του Σεπτέμβρη. Ορόσημο του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι η 23η Απριλίου του 2010. Είναι εκείνη η αποφράδα μέρα. Που από το ακριτικό Καστελόριζο. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την παράδοση του λαού και του τόπου στο ΔΝΤ και τους δανειστές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με τις κατηγορίες για λαθροχειρία των συνθημάτων του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αναρωτιέμαι σήμερα μαζί σας, ποια είναι άραγε λαθροχειρία; Να συζητά η αριστερά και οι τίμιοι αγωνιστές του σοσιαλιστικού χώρου για τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ή να προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου και της παρέας του προσπαθεί να συνδέσει την 3η του Σεπτέμβρη με το Μνημόνιο. Αυτό κι αν είναι μεθοδευμένη πολιτική λαθροχειρία. Για να συγκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες τους για το σημερινό κατάντημα της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Αριστερά οφείλει να σκύψει και να εξετάσει τα προτάγματα του ΠΑΣΟΚ. «Οφείλουμε ως Αριστερά να σκύψουμε στα προτάγματα της ριζοσπαστικής φάσης του ΠΑΣΟΚ. Να ξαναδούμε ελλείψεις, ατέλειες και σφάλματα. Να δώσουμε μια εναλλακτική προοπτική στην κοινωνία που στενάζει κάτω από τον βρόγχο των πολιτικών του Μνημονίου. Και θα το κάνουμε αυτό. Ακριβώς επειδή δεν είμαστε το νέο ΠΑΣΟΚ, όπως διατείνονται τα μέσα της διαπλοκής. Ούτε, άλλωστε, θέλουμε να γίνουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ».

real.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ