Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με επτά ακτίνες» - Το νέο σήμα του κόμματος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2012 21:09

Το νέο σήμα του ΠΑΣΟΚ

Το νέο σήμα του ΠΑΣΟΚ

Με το που ανέβηκε στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε σχόλιο για τους... παρόντες. «Την ερμηνεύω (την παρουσία σας) με τρεις τρόπους» είπε και προσέθεσε: Ως τιμή στην ιστορική διαδρομή της παράταξης που την συνδιαμορφώσατε πολλοί από εσάς. Ως ενθάρρυνση των προσπαθειών μας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για τον τόπο. Ως διάθεση συμμετοχής σε έναν ανοικτό διάλογο για την ανασύσταση και το μέλλον της ευρύτερης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης». «Για εμένα είναι σημαντικό ότι σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να μιλήσουμε και πάλι με όρους ιστορικούς και αξιακούς, δηλαδή ουσιαστικά πολιτικούς. Αυτό είναι που δυστυχώς λείπει από τη δημόσια σφαίρα» είπε με νόημα, αναφερόμενος και στους απόντες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και μία σύντομη αναφορά στην προσφορά και στα σημεία καμπής που άλλαξαν το κόμμα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης:

• Η αίσθηση της ευθύγραμμης πορείας βελτίωσης και ανόδου του βιοτικού επιπέδου, τα σταδιακά αλλά αμετάκλητα κεκτημένα είχαν στην αρχή μια ριζοσπαστική αθωότητα, πίσω από την οποία, δυστυχώς, ήρθαν και κρύφτηκαν καθοδόν υπερβολές, λάθη, ατοπήματα, ενοχές, αντιφάσεις, νέα προνόμια.

• Ήρθε αργότερα η σταδιακή συμφιλίωση με την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η ένταξη του ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό ρεύμα των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών και εξελίξεων.

• Ήρθε ταυτόχρονα ο πραγματισμός της κυβερνητικής προοπτικής και της κυβερνητικής ευθύνης, για να ακολουθήσουν οι βαριές ασθένειες του κυβερνητισμού, η μείωση της ριζοσπαστικής έντασης και η κάμψη της ανατρεπτικής διάθεσης, η εξοικείωση με τις ιστορικές διαρθρωτικές αδυναμίες του κράτους, της οικονομίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Η διαχείριση της εξουσίας αποδείχθηκε μία υπόθεση εξαιρετικά απαιτητική ηθικά για το στελεχικό δυναμικό της παράταξης. Και φυσικά σε αυτές τις απαιτήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

• Δεν είμαστε ως παράταξη καθόλου άμοιροι ευθυνών για τα γονίδια λαϊκισμού και δημαγωγίας που υπάρχουν μέσα στην ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

«Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι βρίσκεται εδώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσα σε ένα άλλο κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό που θέτει σε αμφισβήτηση τα πάντα. Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Αντιμέτωπο με τα βάρη του παρελθόντος, τις μεγάλες ευθύνες για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον» τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσε τι έγινε τα τελευταία τρία χρόνια και από το ΠΑΣΟΚ έμειναν μόνο τα... μνημόνια.

Και πέρασε στο από εδώ και πέρα. Έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση. «Αντί να λειτουργούν κάποιοι ως όψιμοι κεκράκτες της Ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης, ας προσέχουν περισσότερο τις προτάσεις μας για την Εθνική στρατηγική και τους άξονες αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης». «Στόχος μου είναι να μπορέσω να διαβεβαιώσω και εγώ τον ελληνικό Λαό ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο σκληρό και επώδυνο πακέτο μέτρων που πρέπει να είναι εσωτερικά ισορροπημένο και δίκαιο» διεμήνυσε. «Στόχος μου είναι να μπορέσω να διαβεβαιώσω επιπλέον τον ελληνικό Λαό ότι αυτό το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνοδεύεται από δυο αντίρροπα πακέτα αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων που μπορούν να ανασχέσoυν την ύφεση και να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έστω από το 2014. Ένα πακέτο εσωτερικών πρωτοβουλιών που δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε λεπτό, αλλά και ένα πακέτο άμεσων κινήσεων που πρέπει να κάνουν οι εταίροι μας -στο πλαίσιο της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, χωρίς την περιβόητη πρόσθετη χρηματοδότηση -προκειμένου να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και κυρίως οι επικοινωνιακές εντυπώσεις που αδικούν και υπονομεύουν την ελληνική προσπάθεια».

Αυτό είναι, πολύ συνοπτικά, αυτό που ζητάμε. Αυτό που προτείνουμε ως διαπραγματευτικό πλαίσιο. Και απορώ ποιος στην Ελλάδα και γιατί μπορεί να μη το καταλαβαίνει ή να διαφωνεί» προσέθεσε με νόημα. «Πριν όμως διασφαλιστούν αυτά τα ελάχιστα και θεμελιώδη ούτε στην Βουλή μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πλήρη γραμμή, ούτε τον ελληνικό Λαό να διαβεβαιώσουμε ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο πακέτο επώδυνων μέτρων και ότι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έρχεται σε ορατό χρόνο» είπε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον πρωθυπουργό.

Παρουσίασε τον νέο ήλιο με επτά αδρές και στέρεες ακτίνες «που θέλουμε να λειτουργήσουν ως βάσεις για την ανασύσταση της παράταξης». «Αν διάλεγα επτά λέξεις θα έλεγα: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία» έδωσε τους 7 τίτλους. «Αν διάλεγα μία και μόνο λέξη θα έλεγα: Ευθύνη. Ευθύνη για το παρελθόν και το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον»

Ακτίνα 1: Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα
Ακτίνα 2: Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία
Ακτίνα 3: Κράτος δικαίου
Ακτίνα 4: Κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη
Ακτίνα 5: Η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης.
Ακτίνα 6: Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας
Ακτίνα 7: Οικολογική ευαισθησία

Τέλος, ανέφερε τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ. «Οι δικοί μας άνθρωποι, το μέτωπο που πρέπει να συγκροτηθεί κατά της δημαγωγίας, της συνομοσιολογίας, της ισοπέδωσης, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της ήσσονος προσπάθειας, της υπεκφυγής και της αδράνειας, αν θέλουμε η Ελλάδα να έχει το μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή είναι η αξιακή βάση της ανασύστασης της παράταξης και του ανοικτού, ισότιμου και απροκατάληπτου διαλόγου με την ΔΗΜΑΡ, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που νιώθουν ότι κινούνται στον ίδιο ευρύτερο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο» κατέληξε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο στο οποίο φάνηκαν οι: Χ. Τρικούπης, Ελ. Βενιζέλος, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Ν. Πλαστήρας, Γεώργιος Παπανδρέου (ο Γέρος της Δημοκρατίας), Ανδρέας Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη, Γ. Γεννηματάς, Αν. Πεπονής, Π. Μώραλης, Αντ. Τρίτσης, Γ. Αλευράς, Γιάννος Κρανιδίωτης, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Β. Βενιζέλος.

Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου

Έλα Γιώργο, δεν άκουσες τα συγχαρητήριά μου στην αρχή της εκδήλωσης" είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις είδε τον Γιώργο Παπανδρέου να εισέρχεται στην αίθουσα. Οι συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν θερμά και φώναξαν το σύνθημα "το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περίπου 3.000 άτομα. Το παρών έδωσαν εκτός από τον Γιώργο Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ στην εκδήλωση δεν πήγε όπως άλλωστε ήταν γνωστό ο Ανδρέας Λοβέρδος.