Αυξάνεται στο 21% ο ΦΠΑ στην Ισπανία λόγω...λιτότητας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2012 20:20

Αυξάνεται στο 21% ο ΦΠΑ στην Ισπανία λόγω...λιτότητας

Την... ανηφόρα τραβάει και στην Ισπανία ο ΦΠΑ στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Ετσι από το Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου, αυξάνεται μετά από δίμηνη αναβολή, το...

βασικό ποσοστό του ΦΠΑ από 18% σε 21%, ενώ το μειωμένο ποσοστό που ισχύει για ορισμένα προϊόντα, όπως αυτά που αφορούν τον τουρισμό και τα μέσα μεταφοράς, αυξάνεται από 8% σε 10%.

Ωστόσο διατηρείται το πολύ χαμηλό ποσοστό του 4% για τα είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία. Όμως το ποσοστό αυτό (το 4%) δεν θα ισχύει για κάποια προϊόντα, όπως και για ένα μέρος του σχολικού υλικού, για τα οποία το ποσοστό του ΦΠΑ θα αυξηθεί.

Η αύξηση του ΦΠΑ σε 21% προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία στον πολιτιστικό τομέα της χώρας, σε προϊόντα του οποίου ίσχυε προηγουμένως μειωμένος φόρος 8%, καθώς αυτή μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του ενός πέμπτου των πολιτιστικών φορέων και στην απώλεια 4.226 άμεσων θέσεων εργασίας.




00 inkefalonia general ad 300X250