Ετσι θα είναι η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη -Εκπληκτικό ντιζάιν, πολύ γυαλί [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 17:30

Ετσι θα είναι η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη -Εκπληκτικό ντιζάιν, πολύ γυαλί [εικόνες]

13 εκατ. ευρω δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» 


Διπλάσιες αίθουσες, γυάλινες προσόψεις, σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, υπόγεια, μεγάλοι χώροι περιοδικών εκθέσεων και ένα κέντρο ψηφιακής πληροφόρησης στην αίθουσα υποδοχής «Τέτσης», όπου θα δεσπόζει η μνημειακή «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση.

Θα υπάρχει και βιβλιοθήκη και πολλά τετραγωνικά για τη μόνιμη έκθεση 1.000 έργων από τους θησαυρούς των συλλογών της έναντι των 400 έργων που παρουσιάζονταν στο παλαιό κτίριο της πινακοθήκης, ενώ θα εκτεθούν για πρώτη φορά χαρακτικά και σχέδια ζωγράφων.

Η Εθνική Πινακοθήκη, πλήρως ανακαινισμένη, θα παραδοθεί στο κοινό στις αρχές του 2019.

13 εκατ. ευρω δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» 

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη ολοκληρώνεται με δωρεά ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ και την προσθήκη της Πτέρυγας «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Θα αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ελκυστικό μουσείο, το οποίο θα μπορέσει να διαφυλάξει, να παρουσιάσει και να αναδείξει τους ανεκτίμητους θησαυρούς της νεότερης ελληνικής τέχνης που ανήκουν στις συλλογές της, ανταποκρινόμενη ουσιαστικότερα στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό της ρόλο. 

Σύγχρονο ελκυστικό μουσείο 

Με τον εμπνευσμένο σχεδιασμό της θα αλλάξει όχι μόνο η λειτουργία αλλά και η όψη της, που θα προσαρμοστεί στη μουσειολογική και αισθητική αντίληψη του 21ου αιώνα. 
Έτσι, η νέα Εθνική Πινακοθήκη, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα αποτελέσει ακόμη ένα σημαντικό πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό τοπόσημο στο κέντρο της πρωτεύουσας.
 
Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η νέα Εθνική Πινακοθήκη υπερδιπλασιάζει τους χώρους της, προσθέτοντας 11.040 τ.μ. στο παλαιό κτίριο των 9.720 τ.μ.  (η νέα της συνολική έκταση αγγίζει τα 20.760 υ.μ.). 

Το Μουσείο αποκτά πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους έκτασης 2.230 τ.μ., σύγχρονες αποθήκες έργων τέχνης 1.645 τ.μ., αμφιθέατρο 231 θέσεων, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα υποδοχής 910 μ2, όπου φιλοξενείται, εκτός από το εκδοτήριο εισιτηρίων και το βεστιάριο, μεγάλο πωλητήριο και σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης. Το Μουσείο αποκτά επίσης πρόσβαση για ΑΜΕΑ.

Και εστιατόριο με πανοραμική θέα 

Ειδικότερα, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πρόκειται να καλύψει την προσθήκη 3ου ορόφου στο κτίριο Β, στο οποίο θα στεγαστούν επίσης, εκτός από τις μόνιμες συλλογές, οι Διοικητικές Υπηρεσίες, τα Εργαστήρια Συντήρησης, η Βιβλιοθήκη της ΕΠΜΑΣ, καθώς και ένα εστιατόριο στον 3ο όροφο, με πανοραμική θέα.  

Επιπλέον, η δωρεά του ΙΣΝ θα επιτρέψει την πλήρη αποπεράτωση όλων των ορόφων, την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας στην πρόσοψη του κτιρίου Β για περιπατητική πρόσβαση στους ορόφους, καθώς και την  κατασκευή υαλοπετάσματος (plannar) σε όλη την πρόσοψη του κτιρίου Β, ώστε οι επισκέπτες που θα επιλέγουν την άνοδο από τις ράμπες, να απολαμβάνουν τη θέα προς την πόλη. 

Επίσης θα καλυφθεί η κατασκευή όλων των ανελκυστήρων του κτιρίου Β, καθώς και του σπειροειδούς γυάλινου περιβλήματος (plannar) στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου Γ.

Οι πρόσθετοι εκθεσιακοί χώροι θα επιτρέψουν στην Εθνική Πινακοθήκη να αξιοποιήσει σημαντικά έργα από τις μόνιμες συλλογές της, που παρέμεναν στις αποθήκες της και να αναπτύξει μεγαλύτερη ευελιξία για μια πιο σύνθετη μουσειολογική διαχείριση και παρουσίαση  των έργων. 

Ταυτόχρονα οι νέοι χώροι, το αμφιθέατρο, η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οι ψηφιακές νησίδες, θα επιτρέψουν στην ΕΠΜΑΣ να καλλιεργήσει έναν ευρύτερο εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο  όπως τον ορίζουν οι καταστατικοί σκοποί της.
 
Παράλληλα, οι χώροι των πωλητηρίων, καθώς και τα δύο καφέ-εστιατόρια (ένα στον 3o όροφο του κτιρίου Β’ και ένα στο επίπεδο του κήπου) θα δώσουν στην ΕΠΜΑΣ τη δυνατότητα εσόδων.

 
Με την παρούσα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Eθνική Πινακοθήκη προβλέπεται να μετακομίσει στη νέα και πλήρως εξοπλισμένη στέγη της στις αρχές του 2019.Τα σχέδια για το νέο «πρόσωπο» της Πινακοθήκης παρουσιάστηκαν την Τετάρτη σε μία εκδήλωση κατά την οποία ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε σχετικά: 

«Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει διαχρονικά το έργο της Εθνικής Πινακοθήκης (ΕΠΜΑΣ), μέσω δωρεών για έργα υποδομών αλλά και τη διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Σήμερα, είμαστε χαρούμενοι που συμπράττουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΠΜΑΣ και την Περιφέρεια Αττικής για την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης των εγκαταστάσεών της, έργο που αναμένεται να θέσει την Εθνική Πινακοθήκη σε περίοπτη θέση στον χάρτη των πολιτιστικών οργανισμών διεθνούς εμβέλειας. 

Η δωρεά προς την ΕΠΜΑΣ ακολουθεί μία θεμελιώδη φιλοσοφία του ΙΣΝ: την προσπάθεια υποστήριξης οργανισμών που προωθούν τον πολιτισμό της χώρας μας εντός και εκτός συνόρων, αναδεικνύουν σημαντικά στοιχεία της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συμβάλλουν στην αναζωογόνηση κοινοτήτων μέσω καινοτόμων πολιτιστικών πρωτοβουλιών που συνεισφέρουν στην αποκατάσταση υποδομών και έχουν τη δυναμική να επιφέρουν ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη».

Oι συλλογές Γλυπτικής της ΕΠΜΑΣ στεγάζονται στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδή, που επίσης ολοκληρώθηκε χάρη σε αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 Φόρτωση…

Φόρτωση…