Φλέγεται για τρίτη μέρα η ανατολική Μάνη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 13:17

Φλέγεται για τρίτη μέρα η ανατολική Μάνη

Για τρίτη ημέρα φλέγεται σήμερα η Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, με δύο ενεργά μέτωπα  στο χωριό Κοκάλα, όπου επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 29 άτομο πεζοπόρο, ενώ τις προσπάθειες ενισχύει από αέρος ένα πυροσβεστικό CL-215.


Η φωτιά αυτή ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας, έκαιγε όλη την νύχτα και βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ είναι εκείνη που έχει συγκεντρώσει την μεγαλύτερη προσοχή των πυροσβεστών, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.  Επίσης στην Ανατολική Μάνη όμως, σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής και το μέτωπο στον Παρασυρό, όπου βρίσκονται 30 Πυροσβέστες με 12 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο. Επίσης στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στον Κότρωνα η φωτιά κατέστρεψε 15 σπίτια και εκκλησάκια, το μεγάλο μέτωπο στον Κότρωνα της Μάνης.

Σε εξέλιξη το πρωί της Τρίτης βρίσκεται πυρκαγιά στην θέση Πανόραμα στα Μέγαρα και επί τόπου βρίσκονται 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή Μαγούλα, του Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τα πρώτα σπίτια της περιοχής, όπως και από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.



Οι περιοχές με την υψηλότερη επικινδυνότητα για φωτιά σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα Τρίτη 04 Ιουλίου 2017 σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα Τρίτη 04 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Ικαρία)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.