Ιράν: Επιθέσεις του ISIS σε Βουλή και μαυσωλείο Χομεϊνί -12 νεκροί & 39 τραυματίες [εικόνες]

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 16:07

Ιράν: Επιθέσεις του ISIS σε Βουλή και μαυσωλείο Χομεϊνί -12 νεκροί & 39 τραυματίες [εικόνες]

Συντονισμένες επιθέσεις εξαπέλυσαν τρομοκράτες στο Ιράν.


Ενοπλοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο με καλάσνικοφ σκοτώνοντας και παίρνοντας ομήρους, ενώ έξω από το μαυσωλείο του Χομεϊνί ένοπλοι άνοιξαν πυρ και μια γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε.

Το ιρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδωσε πως η επίθεση στη βουλή έλαβε τέλος και πως και οι τέσσερις δράστες είναι νεκροί. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν για βόμβες το κτίριο», μετέδωσε το IRIB.

Πριν από λίγο το πρακτορείο Mehr επικαλούμενο ιατρικές πηγές ανέφερε ότι από τη διπλή επίθεση στη βουλή και το Μαυσωλείο του Χομεϊνί σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και 39 τραυματίστηκαν.

Ο ιρανός υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της σημερινής επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων TASNIM.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η διπλή επίθεση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε από ομάδες τρομοκρατών,  ενώ σύμφωνα με το ημιεπισημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

Η στιγμή που η καμικάζι πυροδοτεί τα εκρηκτικά έξω από το Μαυσωλείο Χομεϊν

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 7 νεκροί και πολλοί τραυματίες.

Το κρατικό πρακτορείο IRNA λέει ότι πέθαναν στο νοσοκομείο δύο απ’ τους συνολικά 38 τραυματίες, άγνωστο αν περιλαμβάνεται σ’ αυτούς κι ο φύλακας της βουλής, που αναφέρθηκε νωρίτερα ότι είναι νεκρός.

Δείτε live (κάντε κλικ στην εικόνα)

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ πυροβολισμοί εξακολουθούν να ακούγονται ακόμη εντός του κοινοβουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθησαν δύο από τους δράστες. Στην φωτογραφία, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, απεικονίζεται ο ένας εξ αυτών.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τουλάχιστον ένας ένοπλος άνοιξε πυρ στο εσωτερικό του ιρανικού κοινοβουλίου και ότι ένας φρουρός έχει σκοτωθεί, ενώ υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών.

Ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λόγο για έναν και μόνο ένοπλο στους χώρους του κοινοβουλίου, ενώ άλλα αναφέρονται σε τρεις άνδρες οπλισμένους με αυτόματα όπλα και περίστροφο. Τα πρακτορεία Isna και Fars μετέδωσαν ότι τρεις άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, εκ των οποίων ένας φρουρός.

Πληροφορίες τοπικών μέσων αναφέρουν ότι οι δράστες σκόπευαν να ανοίξουν πυρ κατά των βουλευτών στην εναρκτήρια συνεδρίαση, αλλά χάθηκαν μέσα στους διαδρόμου του κτιρίου.

Η στιγμή των πυροβολισμών στο ιρανικό κοινοβούλιο

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται οι πυροβολισμοί εντός του κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεΐνί στην νότια Τεχεράνη, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Fars. Σύμφωνα με το πρακτορείο Isna νεκρός στο μαυσωλείο έπεσε ο κηπουρός.

Αυτό είναι το μαυσωλείο του Χομεϊνί, φωτό αρχείου:

Αναφορικά με την επίθεση στο Μαυσωλείο ο κυβερνήτης της Τεχεράνης είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν απ’ τους δράστες, μία καμικάζι ανατινάχθηκε και οι υπόλοιποι ένοπλοι συνελήφθησαν αφού προηγουμένως είχαν σκοτώσει έναν κηπουρό.

 

Ένας απ' τους δράστες της επίθεσης στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί έπεσε νεκρός απ' τα πυρά αστυνομικών

Το Ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει να χρησιμοποιεί σήμερα το μετρό και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Iranwire.

Την ίδια ώρα το ιρανικό δίκτυο Press Tv αναφέρει  ότι τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι εισέβαλλαν στη βουλή ανοίγοντας πυρ κατά των φρουρών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ορισμένοι βουλευτές ανέφεραν ότι σκοτώθηκε ένας φρουρός. Ο βουλευτής της Τεχεράνης Ελίας Χαζράτι είπε ότι οι δράστες ήταν οπλισμένοι με δύο Καλάσνικοφ κι ένα πιστόλι.

Στο άλλο περιστατικό στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί το Fars μεταδίδει  ότι τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ με δεκάδες σφαίρες κατά των επισκεπτών και ο τρίτος ανατινάχθηκε. Οι φύλακες λένε ότι εξουδετέρωσαν άλλη μία ζώνη με εκρηκτικά στο σημείο.

To Fars ανέβασε φωτογραφία που υποστηρίζει ότι δείχνει την στιγμή που ο δράστης πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό και ανατινάχθηκε.

'

 

Ό,τι απέμεινε από την καμικάζι που ανατινάχθηκε στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars πρόκειται για γυναίκα-καμικάζι ενώ σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές για τα θύματα, η καμικάζι παρέσυρε στο θάνατο έναν ακόμη και προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ατόμων.

Σ' αυτή τη φωτογραφία διακρίνεται το κεφάλι ενός δεύτερου καμικάζι που ανατινάχθηκε στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί

 

Στα σημεία των επιθέσεων έσπευσαν 17 ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με μοτοσυκλέτες, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί.

Στο μεταξύ ακούστηκε κρότος έκρηξης σε σταθμό του μετρό κοντά στο Μαυσωλείο.

Το IranWire κάνει λόγο για σοβαρό ατύχημα σε σταθμό του μετρό κι ότι τα θύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο

Η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν απ’ τη δεκαετία του ‘80

Πρόκειται για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη από τα ταραχώδη πρώτα χρόνια μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 – μια επίθεση -σοκ για τους μέσους Ιρανούς, που είχαν συνηθίσει να ζουν σε μια χώρα πολύ πιο ασφαλή απ’ τους περισσότερους γείτονές της.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ιράν

Όλη η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις, λέει το IRTV1 επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα ασφαλείας.

«Όλα τα σημεία που προσδιορίζονται ως πιθανοί στόχοι γι’ αυτές τις ομάδες έχουν τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο», είπε ο Χοσεϊν Ζολφαγκαρί στο δίκτυο.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι έχει συλληφθεί ένας αριθμός ατόμων, περιλαμβανομένης και μιας ομάδας, όπως λένε, που σχεδίαζε τρίτη επίθεση σήμερα το πρωί.

Το «Ισλαμικό Κράτος» είχε καλέσει πρόσφατα σε επιθέσεις κατά του Ιράν

Το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» δημοσίευσε φέτος μια σειρά προπαγανδιστικά κείμενα που εστίαζαν στην υποκίνηση επιθέσεων μέσα στο Ιράν,

Η αραβόφωνη εφημερίδα του ΙΚ, Αλ Νάμπ, είχε καλέσει με πρωτοσέλιδα κείμενα τον Φεβουράριο και τον Μάιο τη σουνιτική μειονότητα του Ιράν να εξαπολύσει επιθέσεις κατά κυβερνητικών και θρησκευτικών στόχων εντός της χώρας.

Ένα βίντεο τον περασμένο Μάρτιο έδειχνε μαχητές, που παρουσιάζοντας ως Ιρανοί πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Μιλώντας στη γλώσσα Φαρσί οι μαχητές αυτοί κατήγγειλαν την ιρανική κυβέρνηση και το θρησκευτικό κατεστημένο, περιλαμβανομένου και του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεϊ.

Εφόσον αποδειχτεί στην πράξη ότι ευθύνεται για τις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη το ΙΚ μπορεί να καυχηθεί ότι κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα επί ενός παραδοσιακού αντιπάλου, τον οποίο απέτυχαν να πλήξουν άλλες σουνιτικές τζιχαντιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης και της Αλ Κάιντα, βασικού ανταγωνιστή του Ισλαμικού Κράτους.

Οπαδοί του «Ισλαμικού Κράτους» έσπευσαν να πανηγυρίσουν στο Διαδίκτυο για τις επιθέσεις στη χώρα των «αποστατών», όπως αποκαλούν τους σιίτες, έστω κι αν δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι το ΙΚ φέρει όντως την ευθύνη.

Οι επιθέσεις σημειώνονται σε μια ταραχώδη εσωτερικά και εξωτερικά περίοδο. Μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαϊου και την επανεκλογή του μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή Χασάν Ρουχανί, αλλάζει σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο του Ιράν.

Ο Ρουχανί, που δεν είχε καταφέρει στην πρώτη θητεία του να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες και να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, θέλει να βάλει νέα άτομα, πρόθυμα να φέρουν αλλαγές.

Στην εξωτερική πολιτική κυριαρχεί το θέμα της κόντρας της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της με το Κατάρ, που έχει σχετικά καλές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Πηγή: iefimerida.gr




00 inkefalonia general ad 300X250