Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 10:01

Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!

Παρολίγον πρώτοι!

 
Δεύτερη θέση στη λίστα των καλύτερων πόλεων της Ελλάδας για να ζεις, καταλαμβάνουν τα Χανιά, με την πρώτη θέση να κατακτά η Κως. Η Αθήνα βρίσκεται στην τελευταία θέση και η Πάτρα στην προτελευταία. 

Βάσει των παρακάτω δεικτών της infografic η Ελλάδα έχει καλή ποιότητα ζωής και η βαθμολογία που φτάνει είναι οι 133 μονάδες. 

Ανά πόλη, πρώτη έρχεται η Κως με 251 μονάδες και ακολουθούν τα Χανιά με 203. Η Αθήνα βρίσκεται στην τελευταία θέση για την ποιότητα ζωής της με 82 μονάδες μετά την Πάτρα που έχει 115 μονάδες. 

Αν βγάζαμε ένα συμπέρασμα θα λέγαμε ότι η ποιότητα ζωής στην επαρχία ανεβάζει την γενική ποιότητα ζωής στη χώρα, αφού η Αθήνα έχει μονάδες πολύ κάτω του μέσου όρου για τη χώρα. 

Πώς υπολογίστηκε η ποιότητα ζωής 

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το numbeo.com, την μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο με user-generated περιεχόμενο για πόλεις και χώρες από όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα που λαμβάνει η πλατφόρμα προέρχονται από στοιχεία που συλλέγονται από ερωτηματολόγια σε χρήστες στην πλατφόρμα και όχι από τα επίσημα στοιχεία κυβερνήσεων. 

Η ασφάλεια, η υγειονομική περίθαλψη, η αγοραστική δύναμη, η κυκλοφοριακές συνθήκες, η ρύπανση, τα εισοδήματα και οι τιμές ακινήτων μεταξύ των παραγόντων που υπολόγισε ο δημιουργός του, Infographic Sergiu George. 

Οι 7 παράγοντες στους οποίους βασίζεται η έρευνα 

Ασφάλεια 

Στοιχεία όπως ποιο είναι το επίπεδο εγκληματικότητας και πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Ποια η αντίληψη που έχουν οι πολίτες για την ασφάλεια τη μέρα και τη νύχτα και κατά πόσο θεωρούν ότι θα πέσουν θύματα επίθεσης ή κλοπής. 

Υγειονομική περίθαλψη 

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την επάρκεια του ιατρικού προσωπικού και την ποιότητα του ιατρικού εξοπλισμού, την ταχύτητα ολοκλήρωσης των εξετάσεων, την ακρίβεια και την αντιμετώπιση ασθενών. 

Τιμές καταναλωτή 

Ενδεικτικές τιμές για καταναλωτικά αγαθά όπως προϊόντα από παντοπωλεία, εστιατόρια, μεταφορές & επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όχι όμως ενοικίων και τιμών ακινήτων. 

Αγοραστική δύναμη 

Εάν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) εστιάζει στην απόλυτη τιμή των καταναλωτικών αγαθών, η αγοραστική δύναμη δείχνει την ικανότητα του πληθυσμού να τα αγοράσει. 

Μετακίνηση - Κυκλοφοριακό 

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δείκτες για το ερωτηματολόγιο, καθώς μετατοπίζει αρκετά την κατάταξη των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Είναι ένας σύνθετος δείκτης του χρόνου που δαπανάται για μετακινήσεις, αλλά και της δυσαρέσκειας για τον χρόνο που αναλώθηκε και της εκτίμησης της κατανάλωσης CO2. 

Ρύπανση 

Ο δείκτης αυτός αφορά την αντίληψη για την ποιότητα του νερού και του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες, καθώς επίσης την προσβασιμότητα σε πόσιμο νερό, την ηχορύπανση, τους δημόσιους χώρους πρασίνου και το επίπεδο καθαριότητας και διάθεσης σκουπιδιών. 

Τιμή ακινήτου σε σχέση με τα εισοδήματα 

Η μέτρηση αφορά την δυνατότητα αγοράς διαμερίσματος με προσιτή τιμή ανάλογα με το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών.


Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!Πάτρα - 2η θέση από... το τέλος στις "καλύτερες πόλεις της Ελλάδας για να ζεις"!
 

patrasevents.gr