Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση στο «πιο άχρηστο αεροδρόμιο» στον κόσμο -Γιατί το αποκαλούν έτσι

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 08 Μαΐου 2017 19:19

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση στο «πιο άχρηστο αεροδρόμιο» στον κόσμο -Γιατί το αποκαλούν έτσι

Εχει χαρακτηριστεί ως το πιο άχρηστο αεροδρόμιο στον κόσμο, αλλά τελικά υποδέχθηκε την πρώτη πτήση.


Πρόκειται για το αεροδρόμιο της νήσου Αγία Ελένη, εκεί όπου είχε εξοριστεί ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Εξι επιβάτες αποβιβάστηκαν στην πτήση που έφτασε εκεί, την περασμένη εβδομάδα.

Συνήθως, όσοι θέλουν να το επισκεφθούν επιβιβάζονται στο RMS Saint Helena, που πλοίο που φτάνει στο νησί έπειτα από πέντε νύχτες. Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το πλάνο κατασκευής αεροδρομίου εκεί το 2005, όμως, επειδή δεν μπορούσε να βρεθεί κατάλληλη εταιρεία για να αναλάβει το έργο, αλλά και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα συμβόλαια υπεγράφησαν τελικά το 2011, όπως αναφέρει η Telegraph.

Το αεροδρόμιο άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2016, αλλά υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα. Τα μεγάλα αεροσκάφη δεν μπορούν να προσγειωθούν εκεί εξαιτίας των επικίνδυνων ανέμων. Μάλιστα, στη δοκιμαστική πτήση που έγινε στις 18 Απριλίου 2016, ένα Boeing 737-800 χρειάστηκε τρεις προσπάθειες για να προσγειωθεί τελικά επιτυχώς και από τον περσινό Ιούνιο έχει δοθεί η άδεια να το χρησιμοποιούν μόνο μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη. Ολα αυτά για ένα αεροδρόμιο που κόστισε 285 εκατ. λίρες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, σε ένα νησί με 4.534 κατοίκους.  

Τελικά, στις 3 Μαΐου προσγειώθηκε εκεί πτήση από το Κέιπ Τάουν, με 60 επιβάτες. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξε η τύχη του αεροδρομίου καθώς, όπως σημειώνει η Telegraph, η πτήση έγινε μόνο επειδή είχαν ακυρωθεί δύο δρομολόγια του πλοίου που φτάνει στο νησί.