Τελευταία πτήση για τα θρυλικά φωτογραφικά Φάντομ [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Μαΐου 2017 10:10

Τελευταία πτήση για τα θρυλικά φωτογραφικά Φάντομ [εικόνες]

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αναστολής λειτουργίας της 348 μοίρας τακτικής αναγνώρισης και η απόσυρση των τελευταίων αεροσκαφών RF-4E Phantom II, στην 110 πτέρυγα μάχης, στην αεροπορική βάση Λάρισας.


«Το RF-4 ολοκληρώνει με επιτυχία τον κύκλο του στην πολεμική Αεροπορία. Ένα αεροσκάφος που προσέφερε επί 40 σχεδόν χρόνια τις πολύτιμες υπηρεσίες του, εκτελώντας 98.000 ώρες πτήσης, συνδράμοντας αποτελεσματικά στην αποστολή της πολεμικής αεροπορίας, να φυλάσσει τους ελληνικούς αιθέρες και μαζί με το στρατό ξηράς και το πολεμικό ναυτικό να συμβάλλει στην άμυνα και την ακεραιότητα της χώρας» επισήμανε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Δεν αποχαιρετούμε απλά ένα μηχάνημα που θα αντικατασταθεί από κάποιο άλλο. Αποτίνουμε φόρο τιμής σε αυτούς που δεν αντικαθίστανται, στους δώδεκα πεσόντες που θυσιάστηκαν φέροντας στο στήθος το έμβλημα της 348 μοίρας, τόσο με RF-4, όσο και με προηγούμενα αεροσκάφη της μοίρας» συνέχισε.

Η 348 μοίρα, μία από τις παλαιότερες μοίρες της πολεμικής Αεροπορίας, προσέφερε με τη διεξαγωγή αποστολών αναγνώρισης πολύτιμες υπηρεσίες για 64 έτη, επ’ ωφελεία και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού, όπως η φωτογράφηση περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, επισήμανε.

 

«Σε όλους εκείνους που είχαν την ευκαιρία να υπηρετήσουν στην 348 μοίρα, αξίζει ο δημόσιος έπαινος, η αναγνώριση και ο σεβασμός. Στους παλαιότερους, για τα θεμέλια που έθεσαν για να αποκτήσουν οι ένοπλες δυνάμεις την αξιόπιστη ικανότητα αποστολών τακτικής αναγνώρισης. Στους σύγχρονους, για την επιτυχή συνέχιση της παράδοσης και την άοκνη προσπάθεια για επίτευξη υψηλής διαθεσιμότητας. Η τεχνολογία όμως μας βοηθά να συνεχίσουμε να έχουμε αξιόπιστες ικανότητες αναγνώρισης. Η εμπειρία του προσωπικού της 348 ΜΤΑ μεταλαμπαδεύεται στο σώμα της πολεμικής αεροπορίας και θα είναι ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα της για να συνεχίσει να υψικρατεί, έτοιμη να προβάλει την αεροπορική μας ισχύ όπου και όταν απαιτηθεί, εξασφαλίζοντας με διακλαδική συνεργασία, με τον στρατό ξηράς και το πολεμικό ναυτικό, την ασφάλεια της χώρας μας» κατέληξε.

«Το RF-4 για 40 περίπου έτη κατείχε περίοπτη θέση στην επιχειρησιακή μας σχεδίαση, ένα ρόλο που καλούμαστε σήμερα να κατανείμουμε στον λοιπό αεροπορικό στόλο», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου. «Μετά από μία λαμπρή διαδρομή κι έπειτα από αξιοπρεπή διεθνή παρουσία, ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης αεροπορικής ιστορίας κλείνει σήμερα, με την απόσυρση των τελευταίων αεροσκαφών RF-4 από την πολεμική αεροπορία. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους εκείνους, τους παλιούς, που εργάστηκαν με αγάπη, με αφοσίωση, με επαγγελματισμό και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, αξιοποιώντας στο έπακρο τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αεροσκαφών RF-4» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο έργο της 348 MTA μίας «από τις αρχαιότερες μοίρες της πολεμικής αεροπορίας και μοναδικής σε αποκλειστικό ρόλο τακτικής αναγνώρισης ανέφερε σχετικά: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω, ότι η 348 μοίρα εκπλήρωσε στο έπακρο την αποστολή που της ανατέθηκε. Αποστολή που αποτελεί τη βάση των διακλαδικών επιχειρήσεων και η οποία έχει ήδη ανατεθεί στα υπερσύγχρονα F-16 Block 52+ Advance, καθώς και στη μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που σύντομα θα λειτουργήσει από το αεροδρόμιο της Λάρισας, προκειμένου να καλύψει το κενό της 348 μοίρας».

Ο αρχηγός ΓΕΑ διαβεβαίωσε ότι «παρά τις δυσκολίες κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Με σεβασμό στην ιστορία μας κρατάμε μια χρυσή σελίδα για εκείνους, που θυσίασαν τη ζωή τους στην εκπλήρωση του καθήκοντος, έτσι ώστε να μάθουν και να διδαχθούν και αυτοί που θα έρθουν, οι αγέννητοι, πως αυτός εδώ ο τόπος δεν γεννά μόνο ιδέες, αλλά και ανθρώπους που τις υπηρετούν πιστά μέχρι τέλους».

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αρχηγός τακτικής αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο διοικητής της 1ης στρατιάς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Τερζάκης , η ειδική γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, ανώτατοι αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας, αντιπροσωπείες αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, επίτιμοι αρχηγοί του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΑ και του ΑΤΑ, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών αρχών, ακόλουθοι Άμυνας και αεροπορικοί ακόλουθοι ξένων χωρών, το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας το οποίο έχει υπηρετήσει στην 348 ΜΤΑ, καθώς και πλήθος κόσμου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ