Η Ελλάδα απέσπασε 46 βραβεία στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Νέας Υόρκης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 10:48

Η Ελλάδα απέσπασε 46 βραβεία στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Νέας Υόρκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.


Η Ελλάδα συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου (New York International Olive Oil Competition) που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και απέσπασε 46 βραβεία, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από τον περσινό διαγωνισμό.

Του Δημήτρη Τσάκα.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από 910 ποικιλίες ελαιολάδου από 27 χώρες του κόσμου και την πρώτη θέση κατέκτησε η Ιταλία, η οποία απέσπασε 124 βραβεία, τη δεύτερη η Ισπανία με 110 βραβεία, την τρίτη θέση οι ΗΠΑ με 71 βραβεία, ενώ την τέταρτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα με 46 βραβεία.

Πέρυσι η Ελλάδα, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», κέρδισε 20 βραβεία και επειδή είχε ισοψηφίσει με την Πορτογαλία μοιράστηκαν την τέταρτη θέση.

Αν και το 2016 ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος για τους ελαιοπαραγωγούς και η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 30%, εν τούτοις στο διαγωνισμό συμμετείχαν 100 περίπου περισσότερα ελαιόλαδα από το 2016. Η σειρά των χωρών στην πρώτη πεντάδα παρέμεινε σχεδόν η ίδια με πέρσι, με μόνη διαφορά την Ελλάδα που κατέκτησε από μόνη της την τέταρτη θέση.

Ο πρόεδρος του NYIOCC και συνάμα εκδότης του “Olive Oil Times” Κούρτις Κορντ (Courtis Cord) ενώ συγχαίρει τους παραγωγούς του Laconiko. Φωτογραφία NYIOOC.

Η επιτροπή των κριτών απαρτίζονταν από 15 άτομα από την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, μεταξύ των οποίων δύο Ελληνες, την Ελευθερία Γερμανάκη και τον Κωνσταντίνο Λύρη, που συμμετείχε και πέρυσι και είχε ηγετικό ρόλο.

Για τέσσερις ημέρες οι κριτές δοκίμασαν όλα τα είδη, χωρίς να γνωρίζουν την ονομασία και την προέλευση του ελαιολάδου.

Την τελευταία ημέρα του διαγωνισμού ο πρόεδρος του NYIOCC και εκδότης του «Olive Oil Times» Κούρτις Κορντ (Courtis Cord) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι διακοσίων περίπου Μέσων Ενημέρωσης στο πλαίσιο της οποίας απένειμε τα βραβεία στους διαγωνιζόμενους.

Εξετάζοντας προσεκτικά τον κατάλογο των βραβευθέντων διαπιστώνουμε ότι δύο ελληνικές εταιρείες κέρδισαν από δύο χρυσά μετάλλια. Μια εξ αυτών είναι οι Ελληνικές Αγροτικές Επιχειρήσεις με τα ελαιόλαδα που παράγονται από την κολοβή ελιά της Λέσβου.

Η κ. Ελλη Τραγάκη, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η επωνυμία «ACAIA» κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το χρυσό βραβείο και για το γεγονός ότι η ποικιλία «Aeolian Olive», κέρδισε επίσης χρυσό μετάλλιο.

Η δεύτερη εταιρεία που κέρδισε δύο χρυσά είναι η «PJ Kabos», από την Αρχαία Ολυμπία, με τα ελαιόλαδα «PJ Kabos» και «PJ Kabos 11-12-16».

Ο Τζέιμς Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «ο Θεός μας αξίωσε από τότε που αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμούς να αποσπάμε βραβεία».

Η εταιρεία «Great Stories P.C.» κέρδισε χρυσό μετάλλιο για την ποικιλία «39/22 Medium Koroneiki» και αργυρό για την ποικιλία «39/22 Medium Manaki».

Η εταιρεία «Amphora Olympia International Group» κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για την ποικιλία «Amphora Olympia PGI Organic Early Harvest» και το αργυρό μετάλλιο για την ποικιλία «Amphora Olympia PGI Classic Early Harvest».

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι η εταιρεία «Patrida Imports», οποία παράγει το «Lidrivio EVOO» κέρδισε χρυσό μετάλλιο για την ποικιλία «Lidrivio – medium blend» και αργυρό μετάλλιο για το «Lidrivio LE» το οποίο παράγεται από την ποικιλία αθηνολιά.

πηγή: ekirikas.com




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250