ΕΦΚΑ: Παράταση έως τις 12 Μαΐου για τις πληρωμές εισφορών Μαρτίου

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 11:53

ΕΦΚΑ: Παράταση έως τις 12 Μαΐου για τις πληρωμές εισφορών Μαρτίου

Μόλις 12.000 μπλοκάκια έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, γεγονός που εξηγεί τους λόγους της κάμψης των εσόδων του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

 
Η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαρτίου έληγε την Παρασκευή κι ακόμη δεν είχαν αναρτηθεί οι εισφορές για το σύνολο του 1,4 εκατ. αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Σήμερα το πρωί, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ανακοίνωσε παράταση μέχρι τις 12 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, που εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι είναι πάνω από 100.000 οι ασφαλιστικές εισφορές έφεραν πραγματική “τρύπα” στον ΕΦΚΑ, καθώς στην ειδική πλατφόρμα έχουν δηλωθεί μόλις 12.000, όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή».

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι με μπλοκάκι είτε έχουν σταματήσει τη δραστηριότητα, ουσιαστικά απολύθηκαν, είτε έχουν επωμιστεί το συνολικό κόστος των εισφορών και συνεπώς ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ακόμα δεν έχουν «κόψει» απόδειξη, παραμένοντας απλήρωτοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πάντως, τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου είναι μειωμένα στο πρώτο τρίμηνο κατά 150 εκατ. ευρώ. Από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (για το πρώτο δίμηνο του έτους) προκύπτει ότι τα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα πλην μισθών και συντάξεων, εισπραττόμενα με τη μορφή παρακράτησης (20%), μειώθηκαν σε 97,74 εκατ. ευρώ από 122,59 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2016.

star.gr




00 inkefalonia general ad 300X250