«Πόλεμος» για τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 09:12

«Πόλεμος» για τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

Καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ

 Μια γυναίκα με μετεγχειρητικές επιπλοκές έπειτα από καισαρική τομή και η διακομιδή του μωρού της στη Μονάδα Νεογνών στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών είναι ο απολογισμός της πρώτης ημέρας λειτουργίας των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει νέο κύμα ανησυχίας και έντονων αντιδράσεων των γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλεια των χειρουργικών αιθουσών.

Η σχετική καταγγελία, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Πέμπτης, έγινε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Στελέχη του υπουργείου Υγείας χαρακτήριζαν το περιστατικό ήσσονος σημασίας, επισημαίνοντας πως τόσο η γυναίκα όσο και το παιδί έχουν πάρει εξιτήριο, και εμφανίζονταν απόλυτοι πως οι όποιες επιπλοκές οφείλονται σε καθαρά ιατρικούς λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με το «βεβαρημένο ιστορικό» του Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Η καθησυχαστική απάντηση από την οδό Αριστοτέλους φαίνεται να δρα όπως το λάδι στη φωτιά, καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου δεν παύει να εγείρει έντονους προβληματισμούς για το βεβιασμένο άνοιγμα των χειρουργείων και τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η πολιτική αυτή απόφαση.

«Η ιατρική κοινότητα οφείλει να δρα με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, που αποτελεί και τον πυρήνα της ιατρικής δεοντολογίας» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου Παύλος Καψαμπέλης. Και επισημαίνει ότι, υπό το πρίσμα αυτό, οι γιατροί δεν υπακούουν σε σκοπιμότητες και πολιτικές εντολές.

Υπενθυμίζεται ότι τα χειρουργεία του εν λόγω νοσηλευτηρίου παρέμειναν κλειστά από τις 2 Δεκεμβρίου, μετά την καταγραφή πέντε περιστατικών μετεγχειρητικών επιπλοκών σε ασθενείς του νοσοκομείου.

Μάλιστα, η απόφαση ανακοινώθηκε διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στις 22 Μαρτίου, κατά την επίσκεψή του στη Ζάκυνθο. Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι «το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι ένα πραγματικό κόσμημα, ένα σύγχρονο νοσοκομείο με πολλές υποδομές, με επάρκεια ιατρικού προσωπικού και ό,τι ελλείψεις υπάρχουν από το υπόλοιπο προσωπικό θα τις καλύψουμε».

Με τα λόγια αυτά επισφράγισε την επαναλειτουργία των χειρουργικών αιθουσών διαβεβαιώνοντας ότι «το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι ασφαλές».

Ωστόσο, ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, που είδε το φως της δημοσιότητας ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψη του Παύλου Πολάκη στο νησί, επισκίασε τις υπουργικές εγγυήσεις για την ασφαλή σταδιακή λειτουργία των χειρουργείων.

Πηγή: in.gr