To ΚΑΣ είπε όχι στον Gucci αλλά ενέκρινε... το νορβηγικό Survivor

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 17:55

To ΚΑΣ είπε όχι στον Gucci αλλά ενέκρινε... το νορβηγικό Survivor

Στο στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης αγωνίστηκαν οι πρωταθλητές του tελευταίου επεισοδία του νορβηγικού Survivor με τις ευλογίες του ΚΑΣ


Τι κι αν ο αρχαιολογικός χώρος δεν  συνάδει «κατά προορισμό και κατά χρήση» όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός Νόμος, με ένα τηλεπαιχνίδι; 

 Αυτό δεν εμπόδισε το Υπουργείο Πολιτισμού να παραχωρήσει το στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης για το τελευταίο επεισόδιο του τηλεπαιχνιδιού «Mesternes Mester» («Οι Πρωταθλητές των Πρωταθλητών») με παίκτες πρωταθλητές στη νορβηγική τηλεόραση, μια παραγωγή που σκοπό έχει την εμπορική εκμετάλλευση. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο παραχώρησε το στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης για τα γυρίσματα  των τηλεοπτικών αυτών αγώνων. Τέλη χρήσης του χώρου ζητήθηκαν ή όχι; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ζητά να απαντηθεί. 

Η εκπομπή είχε συνολικά δέκα επεισόδια και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Μεσσηνία (Καλαμάτα, Βέργα, Μάνη, Πύλο, Βοϊδοκοιλιά, Μεθώνη) προβάλλοντας παραλίες και φυσικές ομορφιές, πράγμα πολύ σημαντικό. Θα μπορούσε να είχε πάρει και εικόνες από την αρχαία Μεσσήνη, να είχαν πάει οι παίκτες να την επισκεφθούν ως αξιοθέατο, χωρίς να γίνει χρήση του χώρου, κάτι  που δημιουργεί ένα προηγούμενο για το οποιοδήποτε Survivor της γης ισχυρίζονται όσοι έχουν αντίθετη άποψη. 

Η απήχηση του τηλεπαιχνιδιού αυτού ήταν ούτως ή άλλως τεράστια στο νορβηγικό κοινό δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα για την φιλόξενη ελληνική περιοχή. Την ίδια ανταπόκριση είχε προ διετίας και η «Αποστολή του Ροβινσώνα» το σουηδικό Survivor, που έχει επίσης γυριστεί στη Μεσσηνία.

Οι αγώνες  της φετινής παραγωγής έκλεισαν το Σάββατο που πέρασε με τα γυρίσματα από το αρχαίο στάδιο της Μεσσήνης. Τα επεισόδια προβάλλονταν κάθε Τετάρτη σε πρώτη προβολή και κάθε Σάββατο σε επανάληψη.

Ο ανασκαφέας της αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης δεν ρωτήθηκε για την παραχώρηση του σταδίου για τα γυρίσματα. Ομως δεν θα είχε και αντίρρηση, όπως ο ίδιος δήλωσε, γιατί θεωρεί ενδιαφέρουσα την προβολή του αρχαιολογικού χώρου μέσω τέτοιων εκπομπών. Τα επικοινωνιακά οφέλη είναι μεγάλα, όπως είπε.

Καθ΄ύλην αρμόδια για την άδεια είναι η Εφορεία Μεσσηνίας, η προϊσταμένη της οποίας Ευαγγελία Μηλίτση- Κεχαγιά, ανέφερε ότι «υπήρχε άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη σουηδική παραγωγή και ως επακόλουθο αυτής της άδειας, δόθηκε και πέρσι άδεια στους νορβηγούς από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων». Τα γυρίσματα δεν έγιναν τώρα, αλλά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ: Enet




00 inkefalonia general ad 300X250