«Παγοδρόμιο» οι λίμνες της Καστοριάς και της Χειμαδίτιδας στη Φλώρινα [εικόνες]

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 08:08

«Παγοδρόμιο» οι λίμνες της Καστοριάς και της Χειμαδίτιδας στη Φλώρινα [εικόνες]

Στρώμα καθολικού παγετού έχει σκεπάσει τη λίμνη Χειμαδίτιδα στο Αμύνταιο της Φλώρινας αλλά και τη λίμνη της Καστοριάς, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό. 


Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου για πολλές ημέρες το θερμόμετρο βρίσκεται κάτω το μηδέν, σε συνδυασμό με την πλήρη άπνοια στην ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι δυο λίμνες σχεδόν στο σύνολό τους εγκλωβίζοντας αρκετά πουλιά και ιδιαίτερα κύκνους που βρισκόταν απομακρυσμένοι από το κοπάδι τους.

Χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση των εθελοντών της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς ώστε να απεγκλωβιστούν αρκετά μεγαλόσωμα πουλιά, όπως κύκνοι και χήνες, που είχαν παγιδευτεί σε παραλίμνιες περιοχές της λίμνης. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς απευθύνει έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες όταν αντιλαμβάνονται εγκλωβισμένα πουλιά από τον παγετό να ειδοποιούν τους αρμόδιους φορείς ώστε να κινηθούν ανάλογα, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται το τάισμα των άγριων πτηνών με τροφές που χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη κατανάλωσή, καθώς η σύνθεση τους είναι ακατάλληλη για τον οργανισμό της άγριας ορνιθοπανίδας.