Μάχη για τέταρτη μέρα δίνουν οι πυροσβέστες στο Άγιο Όρος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 13:33

Μάχη για τέταρτη μέρα δίνουν οι πυροσβέστες στο Άγιο Όρος

Μαίνεται για τέταρτη ημέρα το πύρινο μέτωπο στο Άγιο Όρος με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη με τις φλόγες, αλλά και τον άνεμο. Η πύρινη λαίλαπα, από την οποία έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις με πευκοδάσος, εντοπίζεται μεταξύ των θέσεων Γιοβάνιτσα και Πρώτο Νερό και κινείται προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλείται μέχρι στιγμής η Μονή.

Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, μεταξύ αυτών δύο στρατιωτικά Σινούκ κάνοντας ρίψεις νερού. Από ξηράς επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες, ενώ πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές, και δυνάμεις του στρατού συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης. Βοήθεια έχει φτάσει και από τη Σερβία, καθώς η Μονή Χιλανδαρίου είναι σέρβικο μοναστήρι.

9 φωτογραφίες

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, η ένταση των οποίων, πάντως, έχει κοπάσει τις τελευταίες ώρες.

Στο Άγιο Όρος βρίσκεται ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θ.Καράογλου, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες.

Στο μεταξύ, οι πύρινες εστίες που εντοπίζονταν μέχρι την Παρασκευή κοντά στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Συλλήψεις για εμπρησμό

Ένας 38χρονος Βούλγαρος και μια 36χρονη επίσης από τη Βουλγαρία συνελήφθησαν στην Κάτω Συνοικία Τρικάλων στην ορεινή Κορινθία, με την κατηγορία του εμπρησμού κατά συναυτουργία.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι το πρωί της Παρασκευής, στο 20ό χλμ της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, προκάλεσαν πυρκαγιά σε αγροτική θαμνώδη περιοχή και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή με το αυτοκίνητό τους.

Αμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, όπου εντόπισαν το όχημα και τους συνέλαβαν, ενώ η πυρκαγιά κατασβέστηκε από περιοίκους και διερχόμενους οδηγούς πριν προλάβει να επεκταθεί.

Πηγή: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ