Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία -Tupolev συνετρίβη μετά την απογείωση του με 93 άτομα [εικόνες]

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016 18:09

Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία -Tupolev συνετρίβη μετά την απογείωση του με 93 άτομα [εικόνες]

Αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Σότσι, νωρίς το πρωί της Κυριακής, παρασύροντας στον θάνατο 93 ανθρώπους. 


Το Tupolev-154, στο οποίο επέβαιναν 93 άτομα, 85 επιβάτες και 8μελές πλήρωμα, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μόλις δύο λεπτά μετά από την απογείωσή του από το Σότσι,  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ. Δεν υπάρχουν επιζώντες, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Ερευνα διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο συνταρακτικό βίντεο ντοκουμέντο διακρίνεται η στιγμή της απογείωσης του μοιραίου Tu-154. Ώρα 05:24' και 39'', το αεροσκάφρος τροχοδρομεί στο διάδρομο κι αρχίζει να τρέχει. Χωρίς καθυστερήσεις και εμπόδια το αεροσκάφος απογειώνεται. Λίγα λεπτά αργότερα θα συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους σε βάθος 50 μ.-70 μ., 1,5 χλμ. από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ επίσης βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα επιβατών στην ακτή. Πηγές από τις υπηρεσίες διάσωσης, τις οποίες επικαλούνται τα ρωσικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι το αεροπλάνο πιθανόν συνετρίβη κατά τη διάρκεια της ανόδου του, ενώ επισήμως απέκλεισαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Ανοικτό το τρομοκρατικό σενάριο

Ωστόσο, αξιωματούχος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας λέει ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.
«Η πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης είναι μία εκδοχή», ανέφερε η πηγή αυτή στο Lenta.ru
 «Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί ένα τέτοιο σενάριο μέχρις ότου αντλήσουμε πληροφορίες από τα μαύρα κουτιά, αλλά το ενδεχόμενο εξετάζεται», δήλωσε.
Εμπειρογνώμονες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να σημειώθηκε έκρηξη στον αέρα για δύο λόγους:
πρώτον λόγω της μεγάλης ακτίνας διασποράς των συντριμμιών του Τουπόλεφ
και δεύτερον λόγω του γεγονότος ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι

Η σημερινή αεροπορική τραγωδία θυμίζει έντονα την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015 στο Σινά, όταν οι αρχές μίλησαν αρχικά για τεχνική βλάβη, αλλά λίγο αργότερα ανέλαβαν την ευθύνη της κατάρριψης τζιχαντιστές. Αν προστεθεί στο όλο κλίμα και η πρόσφατη εκτέλεση του ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, τότε καταλαβαίνει κανείς γιατί το τρομοκρατικό σενάριο παραμένει στο τραπέζι.

Κανένα σημάδι για επιζώντες

Στη θαλάσσια περιοχή 2-3 χιλιόμετρα από την παραλία του Σότσι, αρμάδα του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, μαζί και ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαθυσκάφη και 63 δύτες «χτένιζουν» τη θαλάσσια περιοχή που κατέπεσε το Τούπολεφ 154, στις 5.27 τα χαράματα. Στις έρευνες εμπλέκονται 3.000 άνθρωποι σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Το κεντρικό τμήμα του αεροσκάφους έχει εντοπιστεί, οι δύτες ανέσυραν ήδη τις σορούς επτά επιβατών από βάθος 70 μέτρων, ενώ δεν υπάρχει κανένα σημάδι για επιζώντες. Οι έρευνες πρόκειται να κρατήσουν ώρες, ίσως και μερικές μέρες αφού γίνονται σε μεγάλο βάθος αλλά και οι καιρικές συνθήκες στα ανοικτά του Σότσι χειροτερεύουν.

Το TU-154 έφθασε στο Σότσι από το αεροδρόμιο Chkalovsky της Μόσχας για ανεφοδιασμό. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 8 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και 64 μέλη του μουσικού συνόλου Alexandrov Ensemble, με προορισμό την αεροπορική βάση στη Λαττάκεια, στη δυτική Συρία, για την πρωτοχρονιάτικη γιορτή της ρωσικής αεροπορίας.

Επίσης με αυτό ταξίδευαν και 9 Ρώσοι δημοσιογράφοι, δύο πολιτικοί αξιωματούχοι και ένα στέλεχος  διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, η ακτιβίστρια Ελιζαβέτα Γκλίνκα.

O σύζυγος της Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επιβεβαίωσε ότι η ακτιβίστρια σκοτώθηκε στην αεροπορική τραγωδία ανοικτά του Σότσι.

Μεταξύ των θυμάτων είναι ο επικεφαλής της στρατιωτικής μπάντας, Βαλερί Χαλίλοφ κι ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτισμού του υπουργείου Άμυνας, Άντον Γκουμπάνκοφ.

Ενας από τους επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους, ο ηχολήπτης του NTV Εβγκένι Τολστόφ έκανε αυτή την ανάρτηση, πριν επιβιβαστεί στο Tupolev, στο αεροδρόμιο Chkalovsky της Μόσχας.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν και δημοσιογράφοι απ' το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV: ο ανταποκριτής Μιχαήλ Λουζέτσκι, ο εικονολήπτης Όλεγκ Πεστόφ κι ο ηχολήπτης Εβγκένι Τολστόφ.

Έμπειρος ο πιλότος

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Ρομάν Βολκόφ, ήταν έμπειρος και συγκαταλεγόταν στους πιλότους πρώτης κατηγορίας. Mάλιστα ήταν μέλος του πληρώματος που κατάφερε να προσγειώσει ένα εκτός ελέγχου αεροσκάφος το 2011. 

Σε διαρκή επικοινωνία ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ. Διέταξε έρευνα για τη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας και κήρυξε την αυριανή, ημέρα εθνικού πένθους για τη Ρωσία.

Αποκλείεται το τρομοκρατικό σενάριο

Ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βίκτορ Όζεροφ, αναφερόμενος στα πιθανά αίτια του δυτυχήματος αποκλείει πλήρως την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας: «Το αεροσκάφος ήταν του υπουργείου Άμυνας, ο εναέριος χώρος ρωσικός, εδώ δεν υπάρχει καμιά περίπτωση για τρομοκρατική επίθεση. Μετά την απογείωση το αεροσκάφος έπρεπε να εκτελέσει αναστροφή στον αέρα, πάνω απο τη θάλασσα. Ίσως να μην κατάφερε να μπει στην τροχιά που έπρεπε», εξηγεί ο Όζεροφ .

Αυτό που τώρα προέχει, είναι η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων και όχι οι εικασίες για τρομοκρατική πράξη που δεν το χωρά ο νους μας ότι θα μπορούσε να συμβεί σε αεροσκάφος του υπουργείου Άμυνας, τονίζει και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Δούμας, Αντρέι Κρασνόφ.

Πληροφορίες για μηχανικό πρόβλημα

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται πηγή ασφαλείας την οποία δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι το αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας μηχανικού προβλήματος, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλήρωμα δεν έστειλε κανένα σήμα κινδύνου.

Ηδη η Επιτροπή Ερευνών διενεργεί έρευνα με βάση άρθρο που κάνει λόγο για αποτυχία συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφάλειας πτήσης και προετοιμασίας, αναφέρει το TASS. Στο πλαίσιο αυτό κατασχέθηκαν έγγραφα και ήδη γίνονται ερωτήσεις στο πλήρωμα εδάφους που προετοίμασε το αεροσκάφος.

Σώθηκε επειδή γεννήθηκε ο γιος του

Ενας από τους τραγουδιστές του μουσικού συνόλου που επέβαινε στο Tupolev γλίτωσε από την αεροπορική τραγωδία χάρη στη γέννηση του γιου του.

«Οι φίλοι μου και οι συνεργάτες μου ήταν στο αεροπλάνο. Θα έδιναν μία συναυλία και θα επέστρεφαν. Δεν ξέρω τι να πω ακόμη, ελπίζω για το καλύτερο. Δεν πήγα μαζί τους για οικογενειακούς λόγους. Ο γιος μου μόλις γεννήθηκε, είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας και έμεινα σπίτι για να βοηθήσω τη σύζυγό μου», είπε ο Βαντίμ Ανανίεφ στη ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda.

Στο αεροδρόμιο εξελίσσεται μια άλλη τραγωδία με τους συγγενείς των θυμάτων που καταφθάνουν εκεί. Αλλά και στη Μόσχα, έξω από το θέατρο του συγκροτήματος "Αλεξάντροφ" δεκάδες άνθρωποι εναποθέτουν λουλούδια στη μνήμη των 63 καλλιτεχνών-χορευτών που ήταν ανάμεσα στους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους.

Φωτογραφίες: AP, ΑΠΕ

 

Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ