«Λευκή μέρα» σε πόλη της Συρίας: Χιόνισε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 09:07

«Λευκή μέρα» σε πόλη της Συρίας: Χιόνισε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια


«Ασπρη μέρα» είδαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ, χάρις στην ισχυρή χιονόπτωση που έπληξε την περιοχή πριν από λίγα 24ωρα, για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση η έκφραση «λευκή μέρα» δεν συνδέεται με την όμορφη πλευρά του χιονιού, αφού οι άνθρωποι εκεί ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Τα τμήματα της επαρχίας Ντέιρ αλ-Ζορ στο βόρειο τμήμα της Συρίας δεν είχαν δει χιόνι για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, και από το περασμένο Σαββατοκύριακο η χιονόπτωση είναι τόσο σφοδρή κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, που οι εκτοπισμένοι Γιαζίντι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε 50 εκατοστά χιονιού.

 
Photo published for Snowy Deir ez-Zor

Η βαριά χιονόπτωση και οι συνθήκες κατάψυξης στη βόρεια επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ έρχονται να προστεθούν στις ήδη υφιστάμενες δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου.

Στην άγονη αυτή επαρχία, μεγάλο μέρος της οποίας είναι έρημος, δεν πέφτει καν βροχή και η τρέχουσα κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της.

Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, προσπάθησαν να μετακινήσουν τους κατοίκους στην πόλη al-Hawl προς τα βορειοανατολικά, η οποία είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να δεχτεί εσωτερικούς μετανάστες, ωστόσο χιλιάδες ακόμα άτομα πιστεύεται ότι ζουν στο κρύο, χωρίς στέγη, χωρίς ζεστά ρούχα και χωρίς καύσιμα.

Η επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ έχει βιώσει σφοδρές μάχες μεταξύ των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, εξτρεμιστών του Isis και \συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων καθόλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η πόλη η οποία στέγαζε περίπου 200.000 ανθρώπους, βρίσκεται υπό την πολιορκία του Isis από το 2015, και η μόνη της πρόσβαση σε καύσιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες γίνεται μέσω ελάχιστων κρατικών ενισχύσεων.

View image on Twitter 

Το χιόνι έχει κάνει ακόμα πιο πολύπλοκη την προσπάθεια ανακούφισης των προσφύγων κατά μήκος των συνόρων με το βόρειο Ιράκ, όπου χιλιάδες εκτοπισμένοι Yazidis «παλεύουν» με πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, ενώ ζουν σε σκηνές.

«Σχεδόν 50 εκατοστά χιονιού έχει πέσει στο όρος Singar, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των προσφύγων εκεί» είπε ο δήμαρχος της πόλης Mahma Khalil.

«Περίπου 3.000 άνθρωποι ζουν σε σκηνές και άλλοι 9.000 έχουν ανάγκη από τρόφιμα, καύσιμα και ρούχα για να παραμείνουν ζεστοί και ζωντανοί» πρόσθεσε ο δήμαρχος απευθύνοντας έκκληση για ενίσχυση προς την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter 

View image on Twitter
thetoc.gr