«Αλλαχού Ακμπάρ, εκδίκηση για το Χαλέπι» φώναζε ο 22χρονος που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα [εικόνες]

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 10:08

«Αλλαχού Ακμπάρ, εκδίκηση για το Χαλέπι» φώναζε ο 22χρονος που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα [εικόνες]

Σοκ και νέο κύμα τρόμου προκαλεί η χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα. 


Ο Αντρέι Καρλόφ έπεσε νεκρός από τα πυρά του 22χρονου Μερτ Αλτιντάς, πρώην αστυνομικού που είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ηδη έχουν συλληφθεί η μητέρα και η αδελφή του. Ο ίδιος ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πλησίασε από πίσω τον πρέσβη και τον πυροβόλησε από απόσταση ενός μέτρου, τουλάχιστον τρεις φορές. Διέφυγε σε έναν όροφο επάνω και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς για περίπου 15 λεπτά. Η ανταλλαγή πυρών καθυστέρησε τη μεταφορά του πρέσβη στο νοσοκομείο.

Εκδίκηση για το Χαλέπι

Ο άνδρας που άνοιξε πυρ εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και τον δολοφόνησε μίλησε «για το Χαλέπι» και περί «εκδίκησης», όπως αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε μια ομιλία, ένας ψηλός άνδρας, που φορούσε κοστούμι, άνοιξε πυρ στον αέρα πριν στρέψει το όπλο του προς τον πρεσβευτή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασίμ Κιλίτς, ανταποκριτής της εφημερίδας «Χουριέτ» στην Αγκυρα. «Είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης», πρόσθεσε ο Κιλίτς. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, φέρεται να φώναξε «πεθαίνουμε στο Χαλέπι, πεθαίνεις εδώ», «μην ξεχνάτε το Χαλέπι και τη Συρία, όσο τα αδέλφια μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα είστε», «όποιος έχει ευθύνη θα πληρώσει» και «Αλλαχού Ακμπάρ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημερώθηκε για τη δολοφονική επίθεση κατά την πτήση του προς τη Μόσχα, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για τη Συρία. Την επίθεση καταδίκασε και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία με τη Ρωσία.

Και ένας ομογενής μεταξύ των τραυματιών στη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο ομογενής Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, ο οποίος τραυματίσθηκε στη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζιμπιρικάκης φέρει ελαφρά τραύματα στο χέρι και το πόδι, χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Τον τραυματία ομογενή επισκέφθηκε ο επικεφαλής του προξενικού γραφείου της Ελλάδος.


«Προβοκάτσια» λένε Πούτιν και Ερντογάν 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει σχετικά με την τρομοκρατική ενέργεια.

Τόσο ο Ρώσος πρόεδρος όσο και ο Τούρκος ομόλογός έκαναν λόγο για προβοκάτσια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «πρόκληση» την δολοφονική επίθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.«Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή την δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους ομολόγους της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο και πρόσθεσε πως «η δολοφονία, με άτιμο τρόπο, του πρέσβη Αντρέι Κάρλοφ αποτελεί αναμφίβολα προβοκάτσια που στοχεύει στο να τσακίσει την πορεία εξομάλυνσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία την οποία προωθούσαν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τη διευθέτηση αυτής της διένεξης». 

Αλλά και ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού καταδίκασε τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, κατήγγειλε «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις. Στόχος της δολοφονίας ήταν να πληγεί η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, επέμεινε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν με τον Πούτιν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη αντίθετα θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Χαρακτήρισε, ακόμη, την επίθεση μια ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους. 

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος τόνισε πως στόχος της δολοφονικής επίθεσης ήταν οι τουρκορωσικές σχέσεις. 

Καταδίκασε και ο Γκιουλέν

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν καταδίκασε την «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια» της δολοφονίας του ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εντοπίσει όποιον βοήθησε τον ένοπλο δράστη της επίθεσης. «Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτή την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Γκιουλέν. «Τούρκοι και διεθνείς ειδικοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει την επιδείνωση στην κατάσταση ασφαλείας και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας εξαιτίας της τοποθέτησης εκατοντάδες αστυνομικών σε άσχετα με το αντικείμενο τους πόστα, καθώς και την απόλυση ή φυλάκιση αρκετών άλλων έπειτα από το 2014», τόνισε ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας.

Φωτογραφίες: Αssociated Press

 




00 inkefalonia general ad 300X250