Ζάκυνθος: Στα φάρμακα στρέφονται οι υποψίες των ειδικών για τον θάνατο της 41χρονης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 11:49

Ζάκυνθος: Στα φάρμακα στρέφονται οι υποψίες των ειδικών για τον θάνατο της 41χρονης

Στους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ που διερευνούν τα αίτια του θανάτου της 41χρονης Ελένης Αρβανιτάκη που άφησε την τελευταία της πνοή πριν μερικές ημέρες στο Ρίο εναποθέτουν τις ελπίδες τους προκειμένου να μάθουν τι έγινε και έχασαν τον άνθρωπό τους, η οικογένεια και οι συγγενείς της.

Μετά από δυο μέρες παραμονής στο νησί, τα μέλη του Κλιμακίου αναχώρησαν χθες το μεσημέρι με πολλά στοιχεία και δείγματα στις αποσκευές τους, προκειμένου να απαντήσουν στο τεράστιο “γιατί” που βασανίζει και τους ίδιους. Το ερώτημα που απασχολεί τους αρμοδίους είναι κατά πόσο οι μετεγχειρητικές επιπλοκές οφείλονται σε κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ή σε κάποιο άλλο λόγο.

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό εξακολουθεί να προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην τοπική κοινωνία που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή το νησί επισκέφτηκε ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου που βρέθηκε στο Νοσοκομείο του νησιού και συναντήθηκε με τη διοικήτρια και ιατρούς. Οσο για τη μεταφορά της σορού της 41χρονης μητέρας στο νησί, προκειμένου να τελεστεί η κηδεία της, η διαδικασία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Λιμεναρχείου Ζακύνθου. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 2.30μμ στα Λαγκαδάκια.

Δυο μέρες μετά

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα αναμένεται να δοθεί μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο έφτασε αεροπορικώς προχθές το πρωί στη Ζάκυνθο και αναχώρησε χθες. Αμέσως μετέβη στο νοσοκομείο όπου συναντήθηκε με τη διοικήτρια Λίνα Τσαρίδου και το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Γιάννη Τουρίκη. Ακολούθως έλεγξε εξονυχιστικά τα χειρουργεία για τυχόν ύπαρξη μικροβίων στο χώρο και στα υλικά, γάζες κ.λπ., ενώ πήραν και δείγματα. Δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό αφού στη συνέχεια περιηγήθηκαν και σε άλλους χώρους του νοσοκομείου και των Κλινικών από τους οποίους επίσης έλαβαν δείγματα. Με όλα αυτά στις αποσκευές τους αναχωρώντας από το νησί, συνέστησαν υπομονή αφού τα όποια αποτελέσματα που θα ρίξουν άπλετο φως στο τι οδήγησε στη μοιραία κατάληξη της άτυχης 41χρονης Ε.Α., θα απαιτήσουν αρκετές ημέρες. Το μόνο στο οποίο αρκέστηκαν, σε πρώτη φάση, ήταν να δώσουν ορισμένες κατευθύνσεις στο προσωπικό, ενώ δεν ανέφεραν τίποτε άλλο, υπό το φόβο της όποιας πρόχειρης και μη έγκυρης ενημέρωσης της Διοίκησης και των πολιτών.

“Ύποπτα” φάρμακα

Στην υψηλή τοξικότητα του ήπατος που έχουν εμφανίσει άλλοι τέσσερις ασθενείς στο νοσοκομείο Ζακύνθου -πλην της άτυχης 41χρονης που κατέληξε μετά τη διακομιδή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου- εστιάζουν σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ προσπαθώντας να βρουν τις απαντήσεις για το τι συνέβη στα χειρουργεία του νοσηλευτικού ιδρύματος την περασμένη εβδομάδα.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως, καθώς πέντε ασθενείς -συμπεριλαμβανομένης της 41χρονης- εμφάνισαν ταυτόχρονα υψηλή τοξικότητα στο ήπαρ, είναι πιθανό να ευθύνεται κάποιο φάρμακο. Για τον λόγο αυτό θα υποβάλλουν σε ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις τους ασθενείς που νοσηλεύονται με ηπατοτοξικότητα.

Επίσης, θα γίνει λεπτομερή επιδημιολογική καταγραφή, δηλαδή θα αποτυπώσει όλη τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε στους ασθενείς καθώς και τη διαδρομή που ακολουθήθηκε από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και έπειτα, πχ από ποια τμήματα πέρασαν και σε ποιες κλινικές νοσηλεύτηκαν.

 

Χωρίς χειρουργεία

Τα χειρουργεία στο νοσοκομείο της Ζακύνθου δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να εντοπιστεί τι προκάλεσε το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί. Έως τότε τα έκτακτα περιστατικά τα οποία δίνουν χρονικό περιθώριο μεταφοράς σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του ασθενή, θα διακομίζονται στο κοντινότερο νοσοκομείο (π.χ. Πύργος, Πάτρα). Τα δε άκρως επείγοντα θα αντιμετωπίζονται είτε με άλλη μέθοδο, είτε σε άλλο χώρο του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού συμβουλίου.

Πρωτοβουλία του Λιμεναρχείου

Με σκάφος του Λιμενικού Σώματος έφτασε χθες το μεσημέρι στο νησί η σορός της 41χρονης Ελένης Αρβανιτάκη, μετά από πρωτοβουλία των λιμεναρχείων Ζακύνθου και Πατρών, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τον κοινωνικό και εθελοντικό χαρακτήρα του. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Λιμενάρχης Ζακύνθου, Νίκος Κοκκάλας, όταν ενημερώθηκε ότι οι κινητοποιήσεις της ΠΝΟ θα συνεχιστούν, ζήτησε να συναντηθεί με το σύζυγο της άτυχης μητέρας και τον ενημέρωσε για την πορεία των κινητοποιήσεων. Ο Λιμενάρχης τότε εγγυήθηκε προσωπικά στον κ. Αρβανιτάκη ότι σε κάθε περίπτωση και οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση της απεργίας, η σορός της 41χρονης θα βρίσκεται στο νησί το πρωί της Τρίτης. Οι εναλλακτικές λύσεις ήταν τρεις: Η πρώτη ήταν να πραγματοποιηθεί έκτακτο δρομολόγιο με πλοίο της γραμμής, από την Κυλλήνη, αίτημα όμως που απορρίφθηκε από την ΠΝΟ. Η δεύτερη εναλλακτική ήταν να χρησιμοποιηθεί ιδιωτικό σκάφος γι τη μεταφορά, συνοδεία λιμενικού -με τον ιδιοκτήτη του σκάφους άλλωστε είχε ήδη συνεννοηθεί ο κ. Κοκκάλας. Η τρίτη λύση θα επιλεγόταν σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν τον απόπλου του ιδιωτικού σκάφους. Τότε, τη μεταφορά θα πραγματοποιούσε σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Και, επειδή το σκάφος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου έπρεπε να παραμείνει στο νησί, σε περίπτωση που εμφανιζόταν κάποια επείγουσα ανάγκη (π.χ. έκτακτη μεταφορά ασθενούς/τραυματία), ο κ. Κοκκάλας συνεννοήθηκε με το Λιμεναρχείο Πατρών ώστε να χρησιμοποιηθεί σκάφος της Πάτρας. Μάλιστα την άποψη αυτή υποστήριξε και η 6η ΥΠΕ που πρότεινε να μην μείνει χωρίς ταχύπλοο η Ζάκυνθος και απέστειλε αίτημα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εκθέτοντας την όλη κατάσταση. Τελικά το υπουργείο έκρινε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί σκάφος από την Πάτρα. Ετσι και έγινε: το ταχύπλοο ξεκίνησε στις 10:00 από την πρωτεύουσα της Αχαΐας και έδεσε στο μώλο του Αγίου Νικολάου στο νησί μας στις 12:00, μεταφέροντας τη σορό της γυναίκας την οποία και παρέλαβε η οικογένειά της.

Κριτική από τη ΝΔ

Κατόπιν εντολής του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη, στο νησί μας βρίσκεται από χθες ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου. Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, Κώστα Κόκλα, επισκέφτηκε το Νοσοκομείο και συναντήθηκε με τη διοικήτρια, Δέσποινα Τσαρίδου, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Παύλο Καψαμπέλη και τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ Ζακύνθου, Διονύση Ακτύπη. «Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση ανταπεξήλθε στις απαιτήσεις μιας τόσο σοβαρής περίπτωσης, δηλαδή αν έχει διατάξει τους σχετικούς ελέγχους, έχει βρει ποιος ευθύνεται και έχει εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου», δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ ο κ. Οικονόμου.

«Ακόμη δεν έχει συσταθεί η αρμόδια θεσμική Επιτροπή η οποία θα βεβαιώσει ότι όντως δεν επρόκειτο για ενδονοσοκομειακή μόλυνση, κάτι που διέρρευσε υπόπτως γρήγορα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως στη συζήτηση που είχε με τους ιατρούς του Νοσοκομείου, του μετεφέρθη πως υπάρχει ανάγκη σύστασης πολυμελούς Επιτροπής, θεσμοθετημένης από κεντρικό όργανο Υγείας και πως «δεν είναι θέμα ΚΕΕΛΠΝΟ να διαμορφώσει τους όρους ελέγχου ο οποίος να διασφαλίζει τι έφταιξε και παράλληλα να ξεκινήσει εκ νέου η ασφαλής λειτουργία των χειρουργείων. Επομένως η Επιτροπή έπρεπε να έχει ήδη συσταθεί και να λαμβάνονται αποφάσεις. Αντ’ αυτού, ήρθαν δύο μέλη του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτή ήταν όλη η αντίδραση της κυβέρνησης;», αναρωτήθηκε ο κ. Οικονόμου.

Νομικές ενέργειες

Η οικογένειά της είναι αποφασισμένη να κυνηγήσει νομικά την υπόθεση και να μάθει την αλήθεια για να δικαιωθεί η άτυχη συμπολίτισσά μας με το σύζυγό της να δηλώνει «Θα το κυνηγήσω μέχρι τέλος γιατί δεν θέλω τα παιδιά μου να γυρίσουν μεθαύριο και να μου πουν ότι η μαμά τους έφυγε άδικα από τη ζωή και εγώ δεν έκανα τίποτα. Εγώ τώρα έχω αναθέσει σε δικούς μου ανθρώπους την υπόθεση διότι δεν θα αρκεστώ απλά και μόνο σε ότι μου λένε από το νοσοκομείο ή θα ανακοινώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ”.

Πηγή: imerazante.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250