Επέμβαση του Στρατού στην πυρκαγιά στο Άγιο Όρος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 13:16

Επέμβαση του Στρατού στην πυρκαγιά στο Άγιο Όρος

- Δεν απειλείται πια ο οικισμός της Ουρανούπολης - Τουρίστες εγκατέλειψαν τα ξενοδοχεία- Στραμμένα στον ουρανό τα βλέμματα των κατοίκων, εύχονται να βρέξει για να σβήσει η φωτιά- Έκλεισε ο δρόμος που οδηγεί στους οικισμούς της Ουρανούπολης, της Τρυπητής και των Νέων Ρόδων- Ανυπολόγιστες οι ζημιές στην Αρκαδία, κόπασαν οι άνεμοι, λίγο καλύτερη η κατάσταση- Απειλήθηκαν σπίτια στο χωριό Μαλωτά

 

Δεν ήταν κεραυνός, ήταν εμπρησμός! Αυτό καταγγέλλουν όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Ουρανούπολης στην Πυροσβεστική, που σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες αναζητά συγκεκριμένο άνθρωπο ως ύποπτο.

Η φωτιά που ξεκίνησε από το Άγιο Όρος (και σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση είχε ξεκινήσει από κεραυνό) συνεχίζει το θλιβερό της έργο, με την Πυροσβεστική να δίνει άνιση μάχη για να τη θέσει υπό έλεγχο. Όμως, οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στη μάχη της κατάσβεσης θα μπει και ο Στρατός (όπως και στην Αρκαδία) αφού τέθηκε και στο Άγιο Όρος σε εφαρμογή το σχέδιο "Δευκαλίων".

Η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη δασική περιοχή της Ουρανούπολης, φτάνοντας κοντά σε εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται διάσπαρτες κοντά στο δάσος, χωρίς ωστόσο να απειληθούν ξενοδοχειακές μονάδες. Ωστόσο, ο κίνδυνος να απειλήσει η φωτιά την Ουρανούπολη φαίνεται πως έχει περάσει. Οι φλόγες το τελευταίο 2ωρο -λόγω της φοράς των ανέμων- κατευθύνονταν προς τη Νέα Ρόδα και την Κομίτσα, που βρίσκονται σε απόσταση 7-8 χιλιομέτρων από την Ουρανούπολη.

Το μέτωπο της φωτιάς έχει φτάσει τα 25 χιλιόμετρα και όλοι ελπίζουν να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων πως σήμερα θα βρέξει στη βόρεια Ελλάδα. Γιατί, όπως τονίζουν, μόνο μια βροχή θα μπορέσει να περιορίσει την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Επί τόπου παραμένουν ισχυρότατες δυνάμεις της πυροσβεστικής, με επικεφαλής τον αρχηγό του Σώματος. Αλλά οι ισχυροί άνεμοι, που αλλάζουν συνεχώς φορά, δε βοηθούν το έργο της κατάσβεσης.
Για τη δημιουργία ζώνης προστασίας περιμετρικά της Ουρανούπολης επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυροσβεστών, μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, του Δήμου Αριστοτέλη και ιδιωτών, ενώ συνεχώς φτάνουν ενισχύσεις από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αρχές διέταξαν από νωρίς το πρωί την προληπτική εκκένωση πόλης, ενώ πολλοί από τους πολίτες, όπως δήλωσε στο NewsIt ο κάτοικος της Ουρανούπολης Τόλης Παπαγεωργίου, φεύγουν μόνοι τους προς τις παραλίες των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού. Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή να εγκαταλείψουν την πόλη μόνο οι ευπαθείς ομάδες. Εξαιτίας της φωτιάς και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί κάποιοι παραθεριστές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ουρανούπολη.
Δέκα λεωφορεία των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να τους μεταφέρουν προς την Ιερισσό.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να διακόψει την κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους που οδηγούν στους οικισμούς της Ουρανούπολης, της Τρυπητής και των Νέων Ρόδων. Ταυτόχρονα, γίνεται έκκληση προς τους οδηγούς να ακολουθούν τις ρυθμίσεις των τροχονόμων που βρίσκονται σε καίρια σημεία των οδικών αρτηριών που οδηγούν στις παραπάνω περιοχές.

Νωρίτερα, είχε γίνει έκκληση στους οδηγούς -προληπτικά- να μην κινούνται προς την Ουρανούπολη και να μην παρκάρουν τα οχήματά τους στην άκρη του δρόμου για να μην εμποδίζουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Η Ουρανούπολη καίγεται περιμετρικά και το μέτωπο της πυρκαγιάς φτάνει τα 25 χιλιόμετρα είπε στο NewsIt ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη Κώστας Κατσαβαβάκης, κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Έχουν καεί αγροικίες, ενώ υπάρχουν και ζημιές σε σπίτια, οι οποίες ακόμη δε μπορούν να υπολογιστούν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωριά στην Αρκαδία

Το δεύτερο μεγάλο πύρινο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική είναι αυτό στη Μεγαλόπολη. Και εδώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά στην περίπτωση του χωριού Μαλωτά (όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη) ήταν η αιτία να μην καούν σπίτια.
Οι φλόγες είχαν πλησιάσει στην είσοδο του χωριού, αλλά την τελευταία στιγμή ο άνεμοι άλλαξε φορά και η φωτιά απομακρύνθηκε!

Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών και της περιφέρειας Πελοποννήσου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές και τα χωριά της Αρκαδίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης από το Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης.

Ακόμη και σήμερα, τρίτη μέρα που η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, παραμένουν χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων τα χωριά Ρούτση, Ανεμοδούρι και Σουλάρι δήλωσε στο NewsIt ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Παναγιώτης Μπούρας. Πρόβλημα υπάρχει και στην υδροδότηση και ο δήμος προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δίνοντας στους πολίτες ηλεκτρογεννήτριες.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και εδώ. Έχουν καεί σπίτια κι αγροικίες, έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρων. Τα περισσότερα από αυτά είχαν φυτευτεί μετά τη φωτιά του 2007. Μόνο στο Λεοντάρι έχουν καεί επίσης εκατοντάδες αιγοπρόβατα και βοοειδή, ενώ όσα έχουν καταφέρει να επιζήσουν δεν έχουν να φάνε, αφού κάηκαν οι ζωοτροφές!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ