Πάνω από 1.500 άτομα με αναπηρία διαδηλώνουν στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2016 13:54

Πάνω από 1.500 άτομα με αναπηρία διαδηλώνουν στη Βουλή

Η συγκέντρωση που οργανώνουν οι αναπηρικές οργανώσεις θα ξεκινήσει από την πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το Μαξίμου.


Σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις-συλλαλητήρια εξελίχθηκε η σημερινή πορεία των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο κέντρο της Αθήνας με κατάληξη τη Βουλή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ (Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία) Γιάννης Βαερδακαστάνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι θέλουμε να ζήσουμε στη χώρα μας σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Ζητάμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την αξιοπρέπειά μας, την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την εργασία, τα εισοδήματά μας. Ο αποκλεισμός, η φτωχοποίηση και οι διακρίσεις κυριεύουν τη ζωή μας. Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να θεσπίσει επιτέλους στην Ελλάδα εθνικό πρόγραμμα, δημόσιων πολιτικών που να προστατεύει τα πραγματικά δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία σε αυτή τη χώρα».

Περισσότερα από 1500 πραγματοποίησαν πορεία ως το Σύνταγμα φωνάζοντας «Ας έρθουν αυτοί να ζήσουν με 430 ευρώ», «αυτή είναι η χειρότερη πολιτική των τελευταίων ετών». 

Η συγκέντρωση που οργάνωσαν οι αναπηρικές οργανώσεις (ΕΣΑμεΑ) ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου με κεντρικό σύνθημα κατά των περικοπών στα επιδόματα.

Η ΕΣΑμεΑ ενόψει και της αυριανής ημέρας απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι καθώς οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν τηρήθηκαν καθώς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους δεν προστατεύθηκαν παρά είδαν μόνο τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται την ώρα που νέες φημολογίες για περικοπές σε επιδόματα ολοένα πληθαίνουν. Η ΕΣΑμεΑ ζητά συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να εκθέσει συνολικά τα ζητήματα της επιστολής και τα προβλήματα που ταλανίζουν τα άτομα με αναπηρία. Της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή όπου το πλήθος των αναπληρωτών παραμένει μέχρι αυτή την στιγμή, ενώ αντιπροσωπεία τους μπήκε στη βουλή ώστε να συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν και η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η ΠΟΕΔΗΝ, το συνδικάτο ΟΤΑ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

«Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, θα φωνάξουμε “Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!”, παλεύοντας για την υγεία, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την εργασία, την δωρεάν και ακηδεμόνευτη εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα» αναφέρει η Ε.Σ.Α.μεΑ. σε ανακοίνωσή της.

Και συνεχίζει:
«Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας ζητάμε εξειδικευμένη προστασία ως γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες/μετανάστες με αναπηρία.
Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, εναντιωνόμαστε στις πολιτικές που αποτυπώνονται σε μια σειρά μέτρων, όπως:
- Στο κόψιμο των επιδομάτων, των μοναδικών οικονομικών πόρων για χιλιάδες από εμάς,
- Στις δυσβάσταχτες περικοπές των συντάξεών μας,
- Στην αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας,
- Στα λουκέτα σε δομές που φιλοξενούν ή απασχολούν παιδιά με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες,
- Στον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε δομές που έχουμε δημιουργήσει και λειτουργούμε για τα παιδιά μας εμείς οι ίδιοι οι γονείς ατόμων με αναπηρία, σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, σε Κέντρα Διημέρευσης και σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας,
- Στις περικοπές στην χρηματοδότηση δομών κλειστής φροντίδας, όπου διαβιούν άτομα με αναπηρία σε άθλιες συνθήκες, ξεχασμένα από Θεό και ανθρώπους.
Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, διαμαρτυρόμαστε:
- Για τις μη μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση,
- Για την αύξηση του ποσοστού ανεργίας στα άτομα με αναπηρία και στα μέλη των οικογενειών μας,
- Για την έλλειψη ειδικών πολιτικών για τα ξεχασμένα στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση,
- Για τον άδικο συνυπολογισμό του αναπηρικού επιδόματος (διατροφικού, εξωιδρυματικού, απολύτου αναπηρίας, κίνησης κ.λπ.) στο εισόδημα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, την ώρα που η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει στο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να υπολογιστεί αυτό το πρόσθετο κόστος της Αναπηρίας και οδηγεί νομοτελειακά μέχρι και να χάσουν το σπίτι τους άτομα με βαριές αναπηρίες ή γονείς παιδιών με αναπηρία!
Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας θέλουμε να ζήσουμε! Από το συλλαλητήριο στις 2 Δεκεμβρίου ας μην λείψει κανείς!».

iefimerida.gr