Με Point System θα ελεγχθεί το 9% των επιχειρήσεων

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 08:23

Με Point System θα ελεγχθεί το 9% των επιχειρήσεων

Σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο 9% των επιχειρήσεων που έχουν ελεγχθεί από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία για τη φορολογική τους συμμόρφωση θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Η υπαγωγή των υποθέσεων στο δείγμα αυτό θα γίνεται με βάση κατάταξη που θα προκύψει από μοριοδότηση (Point System). Ακολούθως οι υποθέσεις του δείγματος, για τις οποίες πρέπει να εκδοθούν εντολές τακτικού ελέγχου, θα αποσταλούν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS. Στις ελεγκτικές υπηρεσίες που δεν έχουν ενταχθεί στο ELENXIS, η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του υπουργείου θα αποστείλει καταστάσεις με τις υποθέσεις αρμοδιότητάς τους, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο δείγμα.

Στις περιπτώσεις υποθέσεων για τις οποίες έχει υποβληθεί Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης με θέματα έμφασης ή επιφύλαξης ή επιφύλαξης και έμφασης και εφόσον αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί στο δείγμα ο προϊστάμενος της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας θα πρέπει να διενεργεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα προσωρινό έλεγχο. Αν από τον έλεγχο αυτόν διαπιστωθούν στοιχεία ή ενδείξεις για σοβαρές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ο προϊστάμενος της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας θα εισηγείται τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου.

Οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών, για όλες τις υποθέσεις αρμοδιότητάς τους για τις οποίες έχει υποβληθεί ετήσιο πιστοποιητικό υποχρεούνται να διενεργήσουν έρευνα για την ύπαρξη τυχόν δελτίων πληροφοριών ή παραβάσεων και εφόσον υπάρχουν, να τα αξιολογήσουν και ανάλογα να τα παραπέμψουν σε ειδική επιτροπή προκειμένου να διενεργηθεί τακτικός έλεγχος.

Σημειώνεται πως οι νέες φορολογικές διατάξεις τις οποίες ακολουθεί το υπουργείο περιορίζουν τη δυνατότητα των ελεγκτών να αποφασίζουν ποιόν φορολογούμενο θα ελέγξουν και κυρίως ποιόν δεν θα ελέγξουν αφού οι έλεγχοι γίνονται με βάση το Point System και με τη χρήση μεθόδων Ανάλυσης Κινδύνου που πραγματοποιείται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό του Συστήματος ELENXIS.

Θανάσης Κουκάκης
24h NewsRoom




00 inkefalonia general ad 300X250