Φοροεκπτώσεις για τους εμπόρους με POS -Τι ισχύει με τον ακατάσχετο λογαριασμό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 09:20

Φοροεκπτώσεις για τους εμπόρους με POS -Τι ισχύει με τον ακατάσχετο λογαριασμό

Στην κλιμακωτή φορολόγηση με συντελεστές έως 60% των αδήλωτων κεφαλαίων φαίνεται να συμφωνούν κυβέρνηση και δανειστές ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, τίτλοι τέλους πέφτουν οριστικά στον ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις, καθώς οι θεσμοί απέρριψαν και την τελευταία κυβερνητική πρόταση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο μερικώς ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις που θα γίνονταν με πλαστικό χρήμα, εξετάζεται τώρα να αντικατασταθεί από φορολογικά κίνητρα, όπως έκπτωση φόρου ή φοροαπαλλαγή προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες προκειμένου να εγκαταστήσουν συσκευές POS.

Κατά την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, θα εξεταστούν οι τελικές διατάξεις των νομοσχεδίων για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων και το πλαστικό χρήμα.

Πιο συγκεκριμένα:

Πλαστικό χρήμα: Το νομοσχέδιο θα δίνει κίνητρα στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους. Το σημαντικότερο κίνητρο θα είναι η έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, η οποία θα εξασφαλίζεται μόνο εφόσον έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Στην περίπτωση όμως που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε, σύμφωνα με το Έθνος, ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%. Το άλλο κίνητρο θα είναι οι κληρώσεις με έπαθλα δωρεάν αγορές, αυτοκίνητα και ακίνητα. Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), ενώ οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό χρήμα.

Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων: Όσοι επιλέξουν να αποκαλύψουν τα «κρυφά» εισοδήματά τους στην εφορία θα καταβάλουν φόρο που φθάνει έως και 60%. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

Επιβολή φόρου 50% επί των κεφαλαίων για όσους εμφανίσουν οικειοθελώς στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί από ελεγκτικό μηχανισμό και δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος.

Επιβολή φόρου με συντελεστή 55% για όσους βρίσκονται στις διάφορες λίστες και έχουν εντοπιστεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό, έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου και έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος.

Επιβολή φόρου με συντελεστή 60% στις περιπτώσεις που ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.


Πηγή: iefimerida