Στο στόχαστρο και οι χαμηλές συντάξεις

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 12:34

Στο στόχαστρο και οι χαμηλές συντάξεις

Περικοπές και στις χαμηλότερες συντάξεις εξετάζει τώρα η κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ, καθώς διαπιστώνει ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει αν περικοπούν μόνο οι υψηλότερες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Επίσης, προκειμένου να βγει ο λογαριασμός των μέτρων του 2012, η κυβέρνηση φέρεται να καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση να πληρωθεί ο φόρος για τα εισοδήματα του 2011 σε 7 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 10 όπως εξέταζε αρχικά.

Οικονομικό επιτελείο και τρόικα ολοκλήρωσαν χθες τον γύρο των επαφών τους σε καλό κλίμα, όπως άφησαν να εννοηθεί πηγές και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, οι Πολ Τομσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ αποχωρώντας μετά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έδωσαν το πράσινο φως μόνο για τα 6,6 από τα 11,6 δισ. ευρώ των μέτρων που αναζητούνται για τη διετία 2013-2014. Τα υπόλοιπα 5 δισ. θα χρειαστεί να προσδιοριστούν μέσα στον Αύγουστο, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να τα εγκρίνουν και να διαμορφώσουν την έκθεσή τους, με βάση την οποία θα εκταμιευθεί ή όχι η επόμενη δόση του δανείου. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να οριστικοποιήσει» μέτρα για άλλο 1 δισ. ευρώ, ώστε να απομένουν τα 4 δισ. ώς το τέλος του μηνός.
Για τις συντάξεις, οι πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι το σενάριο που είχε διαμορφωθεί με βάση τη μελέτη του ΚΕΠΕ και προέβλεπε περικοπές 10% μόνο για όσες υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ δεν αποδίδει τελικώς το προσδοκώμενο όφελος, αφού περιορίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.
Οπως επισημαίνεται, στο θέμα αυτό υπήρξε αστοχία στους υπολογισμούς ακόμη και της τρόικας. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο ανέθεσε στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή να εξετάσει νέα εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και μικρές περικοπές, της τάξης του 5%, στις χαμηλότερες συντάξεις, όπου συγκεντρώνεται το μεγάλο πλήθος συνταξιούχων και άρα η εξοικονόμηση είναι μεγαλύτερη.
Εξετάζεται επίσης η κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα για συνταξιοδότηση κάτω των 65. Στόχος είναι να παίρνουν όλοι σύνταξη στα 65. Ωστόσο, αν και αυτό το μέτρο δεν αποδειχθεί αρκετό, ίσως αυξηθεί το όριο στα 66 χρόνια.
Εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα επιδιωχθεί η επιβολή νέου χαμηλότερου πλαφόν στις συντάξεις, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη ένα πλαφόν, στα 2.700 ευρώ, το οποίο παραβιάζεται από κάποια Ταμεία. Στόχος είναι, προς το παρόν, να επιβληθεί η εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, αναφέρουν οι πηγές.
Εξάλλου, στα μέτρα της διετίας, σύμφωνα πάντα με τις υψηλόβαθμες πηγές του οικονομικού επιτελείου, περιλαμβάνεται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ. Αντίθετα, δεν εξετάζεται η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους.
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα ισοδύναμα μέτρα του 2012 με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει μεταξύ άλλων τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια ύψους 205 εκατ. ευρώ αναμένεται προσδιοριστούν εντός της εβδομάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Για έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα μέτρα και στη συνάντηση κυβέρνησης και τρόικας. «Οι δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις δεν υπήρξαν ποτέ και δεν ήταν άλλωστε στις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία σε αγαστή συνεργασία και συνευθύνη με την τρόικα συνεχίζει τον δρόμο της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής του καταστροφικού Μνημονίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Οχι σε οριζόντιες περικοπές, λέει το ΠΑΣΟΚ
Εμμένει το ΠΑΣΟΚ στη θέση του ότι τα μέτρα δεν πρέπει να είναι οριζόντια. Οπως τονίζουν από την Ιπποκράτους, οι περικοπές πρέπει «να έχουν το στοιχείο της εσωτερικής ισορροπίας και δικαιοσύνης και να μη θιγούν ευπαθείς ομάδες».
Κατά το ΠΑΣΟΚ, η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μακροπρόθεσμη αντοχή της κυβέρνησης «που πρέπει να έχει πραγματικό ορίζοντα τετραετίας»

ΤΑ ΝΕΑ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250