Η 12η Οκτωβρίου 1944:«Η πιο ελαφριά μέρα του κόσμου»- Εικόνες από την Ακρόπολη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 17:59

Η 12η Οκτωβρίου 1944:«Η πιο ελαφριά μέρα του κόσμου»-  Εικόνες από την Ακρόπολη


Ημέρα ισχυρής ιστορικής μνήμης η 12η Οκτωβρίου καθώς πριν από 72 χρόνια υπήρξε η αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα.  Όπως είχε γράψει ο Γιώργος Σεφέρης για την απελευθέρωση: «Η πιο όμορφη, η πιο ελαφριά μέρα του κόσμου».

Η εβδομάδα από τις 12 έως τις 19 Οκτωβρίου 1944 ήταν μια από τις πιο σημαντικές στον 20ο αιώνα σε επίπεδο συμβολισμού αλλά και γεγονότων. Στις 12 Οκτωβρίου τα γερμανικά στρατεύματα ξεκινούν την αποχώρησή τους από την Αθήνα. Ο γερμανός διοικητής Φέλμι προσπάθησε να προετοιμάσει το έδαφος για την ομαλή έξοδο των γερμανικών στρατευμάτων διαρρέοντας ότι δεν θα υπάρξουν καταστροφές στην επαρχία κατά την αποχώρηση. Πρόλαβαν όμως οι γερμανοί και εκτέλεσαν πατριώτες στο Δαφνί πριν φύγουν μαζί με κάποιους συνεργάτες διερμηνείς τους.

Στις 18 Οκτωβρίου 1944 ο Γεώργιος Παπανδρέου ύψωσε την ελληνική σημαία στον ιστό της Ακρόπολης που για χρόνια κυμάτιζε η σβάστικα.

  Σήμερα στον ιερό Βράχο της Ακρόπολης έγινε με όλες τις τιμές η έπαρση της ελληνικής σημαίας εις ανάμνηση...   

Παρόντες ο υπ. Παιδείας Νίκου Φίλη, ο αντιπροέδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο Δημάρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης.

«Ο μεγάλος φόρος αίματος που πλήρωσε η Ελλάδα καθώς και η αδιαμφισβήτητη συνεισφορά της στην αντιφασιστική νίκη, έδεσε την πορεία της χώρας με τη δημοκρατική Ευρώπη», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης,

Όπως υπογράμμισε, το μήνυμα εκείνης της ημέρας παραμένει επίκαιρο στη σημερινή, δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, εσωτερική και διεθνή.

«Την ίδια αλληλεγγύη, και πάλι με πράξεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, επέδειξε η πόλη και ο δήμος στους χιλιάδες πρόσφυγες και στη διαχείριση του μεταναστευτικού», ανέφερε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας την έναρξη μαθημάτων για τα παιδιά των προσφύγων. «Οι πολίτες αποδεικνύουν καθημερινά, με ωριμότητα, ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να υπερισχύσουν της άγνοιας και της μισαλλοδοξίας», σημείωσε.



articleGal 119005 83841.w hr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΑΠΕ-ΜΠΕ, EUROKINISSI, SOOC




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250