Κεραυνός σκότωσε… αγελάδες στην Ηλεία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 15:16

Κεραυνός σκότωσε… αγελάδες στην Ηλεία

Τις πληγές που άνοιξε η κακοκαιρία της περασμένης Παρασκευής, μετράνε ακόμα αγρότες, κτηνοτρόφοι και κάτοικοι στην περιοχή της Γαστούνης. Η αποτίμηση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες φανερώνει το μέγεθος της ζημιάς, που σε καιρούς κρίσης για τους περισσότερους το κόστος της αποκατάστασης είναι δυσβάσταχτο. Μάλιστα, σε στάβλο της περιοχής κεραυνός σκότωσε δύο αγελάδες, ενώ κινδύνεψαν και τα υπόλοιπα ζώα, όπως και ο κτηνοτρόφος. Αλλά και σε άλλους στάβλους οι άνεμοι παρέσυραν και κατέστρεψαν τις στέγες, ενώ την ίδια τύχη είχαν και αρκετά σπίτια στην περιοχή.

Ο κτηνοτρόφος Κωνσταντίνος Κλάδης έζησε στιγμές τρόμου την ώρα του ξεσπάσματος του καιρού το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Από τη μια οι ισχυροί άνεμοι να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους και από την άλλη οι κεραυνοί, να αποδεικνύονται φονικοί... «Η ένταση της κακοκαιρίας για 10-15 λεπτά ήταν πολύ μεγάλη και προκάλεσε ανάλογες ζημιές. Το αυτοκίνητο μου το σήκωσε και το μετακίνησε ο αέρας. Ήταν ακραία τα φαινόμενα. Όπως έχει εξελιχθεί το πράμα όποτε βρέχει γίνεται η ίδια δουλειά. Ένας κεραυνός σκότωσε δύο ζώα μου, δύο αγελάδες, ενώ τα υπόλοιπα τα είχε ζαλίσει και συνήλθαν μετά από δύο ημέρες. Και εγώ κινδύνεψα. Αν δεν φορούσα τις μπότες μου θα είχα σκοτωθεί και εγώ. Φοβάμαι το χειμώνα, φοβάμαι να έρχομαι στο στάβλο. Ξέρει κανείς τι θα βγάλει; Σε κάθε βροχή πρέπει να φεύγουμε, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί» δήλωσε.

Ο Νίκος Κουτσοδήμος κάτοικος Γαστούνης, βρήκε μετά την κακοκαιρία το σπίτι του με διαλυμένη στέγη, ενώ τα δέντρα της αυλής είχαν ξεριζωθεί. «Έχω ζημιές στο σπίτι. Η μισή στέγη ξηλώθηκε, ενώ ένα πεύκο 80 ετών ξεριζώθηκε. Δεν ξέρω αν ήταν απλός στρόβιλος ή κάτι άλλο. Αυτή την περίοδο το κλίμα αλλάζει και σε μισό μήνα είχαμε τρεις ανεμοστρόβιλους στην περιοχή που ήρθαν όλοι από τη θάλασσα. Μέχρι πρότινος δε με φόβιζε, τώρα που το είδα στην πόρτα μου, όμως είναι διαφορετικά. Τώρα που συννέφιασε πάλι το σκέφτηκα τι μπορεί να συμβεί. Η στέγη μου «μπάζει» νερά. Τώρα την αλλάζω συνολικά. Ο καιρός μας προκάλεσε ένα επιπλέον έξοδο. Νομίζω πως πρέπει να λάβω τα μέτρα μου φτιάχνοντας υπόγειο... τι να πω» δήλωσε.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πηνειού, Σπύρος Βασιλείου, για άλλη μια φορά βρέθηκε στο καθήκον μετά από μια κακοκαιρία που αποδείχθηκε ισχυρή για την περιοχή. «Για ακόμα μια φορά ο δήμος επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τώρα το πρόβλημα μεταφέρθηκε από τη Βαρθολομιό προς τη Γαστούνη και τη γύρω περιοχή. Η καταγραφή γίνεται και θα συνεχιστεί. Όποιος πολίτης έχει πρόβλημα από την περιοχή, μπορεί να απευθύνεται στο δημαρχείο της Γαστούνης, όπου υπάλληλος υποδέχεται τις αιτήσεις για τα προβλήματα που προέκυψαν. Επίσης να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο».

Ο κ. Βασιλείου σχολίασε ακόμα πως αφότου επιστρέψει στα καθήκοντά του ο δήμαρχος Πηνειού κ. Καστρινός μετά την περιπέτεια της υγείας του, θα αντιμετωπίσει και το θέμα της χρηματοδότησης για την πρόληψη και αποκατάσταση από καιρικά φαινόμενα στο δήμο, που ήταν μειωμένο σε σχέση με τους άλλους πληγέντες όμορους δήμους.

Πηγή: ilialive.gr








ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ